Kínai bárdok
Chinese Kitchen Knives
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Konyhai bárd (44-4008) Gyártó: Zhijiangsheng Wuyi Xindeli Daoye Youxiangongsi
A "Sárkány" márkajelzésű konyhai bárdok, az egyetlen Kínában gyártott speciálisan rozsdamentes acélból kovácsolt konyhai eszközök. Nagy keménységű 4Cr13MoV rozsdamentes ötvözetből, többszörösen kovácsolva, változó hőmérsékleten edzett speciális technológiával készülnek. Keménységi foka: HRC56-60-fok között van. A bárd, a felhasznált ötvözet kiváló adottságaiból következően, egyszerre nagy szilárdságú és hajlékony. A kovácsoltvas vágófelület hátul vastag, elől elvékonyodik. A fém száliránya a bárd penge része felé fut, így nagyobb a vágóképessége és nehezebben csorbul ki. Hosszú ideig élezhető anyagveszteség nélkül és élezés után is megmarad szilárdsága. Általános használat mellett élettartama elérheti a húsz évet is. Ez a bárd speciálisan az éttermi szakácsok eszköze. Használatkor ne mozgassuk oldalirányba. Használat után vízzel mossuk tisztára és töröljük szárazra.
Élezés: A vágófelületet hosszan és lassan élezzük. A felhasználástól függően állítsuk be élezéskor, a vágóél fokát és nagyságát. Vágáshoz válasszunk 20-fokos, szeleteléshez és aprításhoz 40-fokos, speciálisan csontvágáshoz pedig 80-fokos élezést. Használhatunk természetes fenőkövet, forgó fenőgépet, finomélező olajos követ. Vizet oldalirányból öntsünk rá. Tilos köszörűkővel élezni. A fentiekkel óvhatjuk a sérülésektől a bárd élét.

Konyhakés helyett a kínaiak egy vékony pengéjű, éles bárdot használnak, melynek foka mindig egyenes, az éle pedig egész enyhén görbére köszörült, hogy a közepén is fogjon, ha aprítunk vele. Lehet vele bármit szelni, halat pikkelyezni, aprófát vágni, disznót ölni, lapjával fokhagymát zúzni, a fokával húst verni, a nyelével nyers gyömbért törni egy porcelán csészében. Aki könnyű konyhakéshez szokott, annak a bárd emelgetése nehéznek tűnik, viszont a súlyos bárdhoz szokott kínaiaknak az lenne a furcsa, hogy a konyhakést erővel kell nyomni lefele, hogy aprítson. Szerintük az lassúbb és éppen a vágáskor kell erőt kifejteniük, ahelyett, hogy teljes figyelmüket az aprítás irányításának szentelhetnék. Ha meg akarunk tanulni a bárddal bánni, mindig egyenletes, nyugodt ritmusban mozgassuk, a szeletek méretét azzal szabályozzuk, hogy gyorsabban vagy lassabban toljuk az aprítandó nyersanyagot a bárd alá. Sosem kell a szeletek vékonyságára koncentrálni, csak a bárd ritmusára. Ha kockára akarunk vágni, elfordítjuk 90 fokkal a vágódeszkát, és haránt aprítjuk tovább a szeleteket. A szokásos vágódeszka vagy tőke egy fatuskóból lefűrészelt vastag korong. > szórólap

 

44-4008. Konyhakés, kínai (bárd alakú), fémnyelű, speciális ötvözet, 6900 Ft
(felirat a pengén : megbízható minőség,jó használhatóság)


44-4007. Konyhakés, kínai (bárd alakú), 6900 Ft
(felirat a pengén : megbízható minőség,jó használhatóság)