Kajvan (gaiwan)
háromrészes kínai teáscsészék
Gaiwan Teacups
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
01
-1507 (átm.: 9,9 cm), Elfogyott!
01-3105. Teáscsésze
3 részes rizsszemes, Elfogyott!
01-3106.
Teáscsésze 3 részes, Elfogyott!
(halas, sima és írásjegyes mintával)
Hagyományos kínai teafőző és ivóedény, nyugaton egy másik kínai nevet is használnak rá: csung (zhong).
Kungfu teázásnál nem isznak belőle, teáskannaként használják, fedele egyaránt szolgál a hő megőrzésére, a tea kavarására és szűrésére.
Iváshoz mindhárom részét (aljjal és fedővel együtt) emelik a szájhoz, a fedővel hátrasöprögetve az ázó tealeveleket, a másik kéz pedig nem közvetlenül a forró csészét fogja, hanem a csészealjat.
Zöld tea forrázásánál a vizet a csésze egyik oldalára folyatják, hogy örvényszerű mozgásba jöjjön. Az ázás ideje alatt nem fedik le. Ha kész, a fedővel visszatartják a tealeveleket, és rendszerint átöntik egy másik csészébe, mindig hagyva egy kevés teavizet a leveleken, amelyeket (késedelem nélkül!) újra lehet forrázni.
Pu-Erh vagy oolong teánál leöblítik a leveleket, majd az első forrázatot azonnal kiöntik. Ez kibontja a leveleket, felszabadítja aromájukat és kioldja belőlük a kesernyés ízt.