Paravánok
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

A kínai nyelvben a paravánra használt (pingfeng) szó jelentése: "szél ellen óvó". A régészeti leletek tanúsága szerint, Kínában már a Hadakozó fejedelemségek (Kr.e. V-III. század) korában is használtak paravánokat.

A kínai kultúrában a paravánoknak/ellenzőknek egyszerre volt mindennapi és szakrális szerepük. A legkorábbi ránk maradt paravánokon már feltűnik a fekete vagy a vörös színű lakk, amit évszázadokkal korábban kezdtek el alkalmazni a bútorokon, először csak mint konzerváló anyag, később mint önálló esztétikai értékkel bíró eljárás. Az első darabokat, a kifejezetten alacsony paravánokat, a mindennapi életben leggyakrabban arra használták, hogy védelmet nyújtsanak a huzat ellen, de a magasabb paravánokkal együtt térelválasztó, teret lehatároló funkciót is betöltöttek. Az alacsony paravánokat, mivel az élet színtere is a földön vagy az úgynevezett platformokon - az előkelőbbek által használt alacsonyabb dobogókon - zajlott, a földön ülő ember magasságához igazították. Egészen kisméretű, negyven-ötven centiméter magas ellenzőket, úgynevezett "párna paravánokat" is használtak, melyeket közvetlen az ágyra helyeztek, az alvó ember fejéhez, hogy megvédjék a huzattól. Ugyanilyen méretű paravánokat /dörzskő paravánok/ találunk az asztalokon is, felületükön gyakorta tűnnek fel művészi kalligráfiák. A későbbiekben, a magas székek és asztalok elterjedésével - az élet színterének felemelkedésével - terjednek el az embermagasságot is meghaladó méretű ellenzők.

Az északi Wei-kortól (220-265) kezdődően egyre elterjedtebbek lettek a sok elemből álló, nagyformátumú ellenzők, amelyekkel éjjel teljesen körülvették a faszerkezettel készült ágyakat (jiazi chuang), melynek függönyeit lehajtva egy teljesen elkülönített, szobaszerűen lehatárolt környezetet hoztak létre. A lakkozott, zárt táblás vagy áttört faragású paravánok mellett idővel megjelentek a selyembetétekkel elátott típusok is, melyek díszítése már művészetnek számított.

A Ming-korban (1368-1644) a hatalmas míves darabok státuszszimbólumnak számítottak és elengedhetetlen részét képezték a fogadócsarnokoknak. Ekkoriban már nem voltak ritkák a tíz-tizenkét elemből állók sem, bár az egy és a négy elemből állók számítottak a legelterjedtebbeknek. A paraván az egyik legrégibb hagyományos kínai bútor, mely hosszú története során többféle funkcióban és formában vált a lakóterek és a mindennapi élet részévé. Innen került Japánba, majd jutott el Európába, hogy sok egyéb Kínából érkezett ismerettel, tudással és tárggyal együtt az egyetemes kultúra részévé váljon.
BTB1911. Paraván festett, arany, ciprusfa, (1 panel mérete: 180x27x2,8 cm), 340 000 Ft


16-5038. Paraván, fehér-arany pávás, 6 paneles, (1 panel mérete: 213x40x2,5 cm), 187 500 FtBTB1980. Bambusz paraván, (1 panel mérete: 179x40 cm), 116 665 Ft