ZEN MESTEREK ZEN MASTERS
« Zen főoldal
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Thich Nhat Hanh (1926-)

[THÍCH Nhất Hạnh 釋一行]


Tartalom

Contents

http://www.szelidmosoly.hu/
Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

Thich Nhat Hanh magyarul megjelent kötetei:

A béke érintése :
gyakorlatok a tudatos figyelemmel élt mindennapokhoz
[ford. Tótisz András]
Budapest : Édesvíz, 2004. 139 p.

A béke légy te magad
[ford. Balázs Katalin] ; [... a verseket ford. Malik Tóth István]
[Budapest] : Ursus Libris, 2003. 117 p.
http://ursuslibris.hu/a-beke-legy-te-magad/

Harag :
útmutató a bennünk tomboló erők megszelídítésére
[ford. Magyari Krisztina]
Budapest : Trivium, cop. 2004. 216 p.

Szívem, a Nap :
az éber tudatosságtól a szemlélődésből fakadó felismerésekig
[ford. Szabó Zsigmond].
[Budapest] : Ursus Libris, 2005. 149 p.
http://ursuslibris.hu/szivem-a-nap/

Tanítások a szeretetről
[ford. Béresi Csilla]
Budapest : Édesvíz, 2005. 169 p.

Vegyen körül a szeretet :
éld éberen a napjaidat : útmutató az év minden hetére
[ford. Makra Júlia. A gáthákat ford. Botár Attila és Makra Júlia]
Budapest : Bioenergetic, 2008. [108] p.

Thich Nhat Hanh, Lilian Cheung
Zamat :
tudatos étkezés, tudatos élet
[ford. Szécsi Noémi]. Budapest : Jaffa, 2011. 296 p.

Csöndsarok :
otthoni meditációs gyakorlatok
[ford. Holbok Zoltán].
Budapest : Jaffa, 2012. 124 p.

PDF: Zen Keys
Introduction by Philip Kapleau
Translated by Albert and Jean Low

PDF: One Buddha Is Not Enough

PDF: Living Buddha, Living Christ

PDF: True Love

PDF: The Heart of Understanding

PDF: The Heart of Buddha's Teaching

PDF: The Diamond That Cuts Through

PDF: The Art of Power

PDF: Reconciliation

PDF: Peace Is Every Step

PDF: Peace Is Every Breath

PDF: Old Path White Clouds

PDF: Freedom Wherever We Go

PDF: Fidelity

PDF: The Sun My Heart

PDF: Dharma Talks

PDF: The Miracle of Mindfulness

PDF: No Death, No Fear

PDF: The Sutra on the Eight Realizations of the Great Beings

PDF: Anger - Wisdom for Cooling the Flames

PDF: All in One, One in All

 

Thich Nhat Hanh
http://www.szelidmosoly.hu/index.php/tanitoink/thich-nhat-hanh

Thich Nhat Hanh (vagy ahogyan tanítványai nevezik: Thay) korunk egyik legismertebb és legnagyobb tekintélynek örvendő zen buddhista mestere, költő, béke- és emberi jogi aktivista. Különleges életút áll mögötte. Vietnam középső részén született 1926-ban, majd tizenhat éves korában szerzetes lett. A vietnami háború azzal a kérdéssel szembesítette a szerzeteseket, hogy ragaszkodjanak-e a szemlélődő élethez, és továbbra is meditáljanak a kolostorokban, vagy pedig segítsék a falvak bombázásoktól és más háborús pusztításoktól szenvedő lakóit. Nhat Hanh azok közé tartozott, akik úgy döntöttek, hogy mindkettőt művelik, és segédkezett az „elkötelezett buddhizmus” mozgalom megalapításában. Életét azóta annak szenteli, hogy az egyén és a társadalom javára szolgáló belső átalakuláson munkálkodjon.

Az 1960-as években Saigonban (ma Ho Si Minh-város) megalapította a Tiep Hien Rendet (Order of Interbeing), továbbá Fiatal Szociális Munkások Iskoláját (School of Youth Social Service), egy alulról építkező segélyszervezetet, amely lebombázott falvakat épített újjá, iskolákat és orvosi központokat hozott létre, hajléktalanná vált családoknak teremtett új otthonokat, és mezőgazdasági szövetkezeteteket szervezett. A mintegy tízezer önkéntes diákot a soraiban tudó szervezet az erőszakmentesség és az együtt érző cselekvés buddhista elvei alapján működött. Nhat Hanh buddhista egyetemet, könyvkiadót és tekintélyes békeaktivista folyóiratot is alapított, dacolva azzal, hogy a hatóságok ezt nem nézték jó szemmel.

Miután 1966-ban békemissziós körutat tett az Egyesült Államokban és Európában, megtiltották, hogy visszatérjen Vietnamba. Az ezt követő amerikai utazásai során a szövetségi hivatalnokokkal és a Pentagon tisztviselőivel, köztük Robert McNamarával, folytatottThay megbeszélésein állt ki a békéért. Könnyen lehet, hogy megváltoztatta az amerikai történelem menetét, amikor meggyőzte Martin Luther Kinget arról, hogy nyilvánosan helyezkedjen szembe a vietnami háborúval, nagyban segítvén ezzel a békemozgalom aktívabbá válását. A következő évben King Nobel-békedíjra jelölte. Ezt követően Nhat Hanh vezette a buddhista delegációt a párizsi béketárgyalásokon.

1982-ben franciaországi száműzetésében alapította meg a Plum Village buddhista közösséget, ahol folytatja tevékenységét a Vietnamban és szerte a harmadik világban élő szenvedőkért: a (sokszor a tengeren át csónakokon érkező) menekültekért, a politikai foglyokért és az éhező családokért. A Vietnamot megjárt amerikai katonákkal végzett munkája, meditációs elvonulásai és a meditációról, az éber figyelemről és a békéről szóló nagyszámú írása (magyarul megjelent művei) szintén elismerést hoztak számára. 2001 szeptemberében, mindössze néhány nappal a Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett öngyilkos merényletek után, az erőszakmentesség és a megbocsátás volt a központi témája a New York-i Riverside templomban tartott emlékezetes beszédének. 2003 szeptemberében az amerikai Kongresszus tagjait szólította meg, amikor kétnapos elvonulást tartott számukra.

Thich Nhat Hanh továbbra is Plum Village-ben él, az általa alapított meditációs közösségben, ahol tanít, ír és kertészkedik, emellett elvonulásokat vezet világszerte „az éber figyelemmel élt élet művészetéről”.

 

Tiep Hien Rend
http://www.szelidmosoly.hu/index.php/tanitas/tiep-hien-rend

Thich Nhat Hanh a buddhizmus legmélyebb tanításait közérthető formában fogalmazza meg. Hisz abban, hogy a buddhizmus és a Nyugat találkozása nagyon izgalmas és jelentős dolgokat tartogat számunkra, és hogy a nem-dualisztikus látás és cselekvés buddhista alapelve a nyugati szemlélettel ötvözve teljesen meg fogja változtatni az életmódunkat.

A buddhizmus nem egyféle – tanítása sokszínű. Amikor elér egy országba, ott mindig új formát ölt. Zsidó-keresztény kultúránk szemüvegén keresztül úgy tűnhet, hogy a Buddha egyetemes. Valójában a kínaiaknak kínai Buddhájuk van, a tibetieknek tibeti, és hasonlóképpen a tanítás is más és más. Thich Nhat Hanh meggyőződése, hogy a buddhizmus akkor marad hű a szelleméhez, ha igazodik, illeszkedik annak a társadalomnak a lelkületéhez és kultúrájához, amelyet szolgál.

Thich Nhat Hanh a Lâm Tê՛ Dhyana Iskola 42. generációjának tanítója. Erre a zen iskolára vezethető vissza a Tiep Hien Rend (Kölcsönös Létezés Buddhista Rendje – Buddhist Order of Interbeing), melyet Vietnamban a(z USA-val folytatott) háború alatt alapítottak. Az elkötelezett buddhizmus egyik formája, mely a mindennapi életben és a társadalomban is szeretne megnyilvánulni, nem csupán az elvonulási központokban.

A „tiep” vietnamiul azt jelenti, „kapcsolatban lenni”. Először is önmagunkkal, hisz a modern társadalomban legtöbbünknek nehézséget jelent kapcsolatban lenni saját magunkkal. Inkább más dolgokkal szeretünk kapcsolatban lenni, például a vallással, a sporttal, a politikával, egy könyvvel… A meditáció nem más, mint a saját magunkkal való kapcsolattartás, hogy tudatában legyünk annak, mi történik a testünkben, az érzéseinkben és az elménkben.

A „tiep” ugyanakkor a buddhákkal és bódhiszatttvákkal, azaz a megvilágosult emberekkel való kapcsolatot is jelenti. Bennük érzékelhetően, tapinthatóan jelen van a teljes megértés és együttérzés. Ily módon a saját magunkkal való kapcsolatnak folyománya, hogy a bölcsesség és együttérzés ezen forrásával is kapcsolatba kerülünk.

A „tiep” második jelentése „folytatni” valamit. Ez arra utal, hogy a buddhák és bódhiszattvák által felébresztett megértést és együttérzést tovább kell vinni.

Amikor kapcsolatba kerülünk valódi lényünkkel, az ahhoz hasonlít, mint mikor olyan mélyen leásunk a talajban, hogy elérjük az ott rejlő friss vizet, és ettől megtelik a kút. Az igazi tudatunkkal való kapcsolatunk során a megértés és együttérzés forrása a felszínre tör.

A „hien” azt jelenti, hogy „jelen idő”. A jelenben kell lennünk, mivel csak az a valódi, csak a jelen pillanatban élhetünk. Azért gyakorolunk, hogy mi legyünk a béke, az együttérzés és az öröm, itt és most.

A „hien” azt is jelenti még, hogy „megvalósítani”, vagyis a szeretet és megértés nem csak fogalmak, hanem valódiaknak kell lenniük mind az egyénben mind a társadalomban.

Nehéz olyan kifejezést találni, amelyik ugyanazt jelentést hordozza, mint a „tiep hien”. Az angol „interbeing” újonnan képzett szó, mára egyre jobban terjed. Magyarul a „kölcsönös létezés” fejezi ki talán leginkább a lényeget.

 


Writings in English
Works by or about Thich Nhat Hanh in libraries (WorldCat catalog)

 

Thich Nhat Hanh (Nhất Hạnh, en vietnamien, Thích étant un titre), né Nguyễn Xuân Bảo le 11 octobre 1926 à Thua Thien, Vietnam, est un moine bouddhiste vietnamien militant pour la paix. Il est un des promoteurs du bouddhisme en Occident les plus connus.

Clefs pour le Zen
version française de l'auteur d'après son texte original vietnamien
Éditions Seghers, Paris, 1973, 216 p.

 

Bücher von Thich Nhat Hanh
http://www.mb-schiekel.de/Thich_Nhat_Hanh_Buecher.pdf