Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Japánkeserűfű-fajok
Fallopia sectio Reynoutria

Japán keserűfű (Fallopia japonica, korábban: Reynoutria japonica)

Hibrid japánkeserűfű (Fallopia x bohemica = F. japonica x F. sachalinensis)

Japanese knotweed [angol]

Európába először 1823-ban hozták, egy hollandi botanikus kertbe, onnan vadult el. Később dísznövényként és takarmányként is ültették. Gyökerein keresztül kiválasztott kémiai anyagok segítségével teljes mértékben gátolja más fajok csírázását és egyedfejlődését.


Tudja-e a japán keserűfűről, hogy...
- A második világháborús csapatok a növény levelét dohány helyett használták?

- Japánban helyenként fiatal, zsenge "mandulaízű" szárát fogyasztják?
- A növény kiskertben dísznövényként történő betelepítése komoly veszélyeket okozhat: elvadulhat, féken tartása szinte lehetetlen?
- Települési környezetben károsíthatja a közlekedési infrastruktúrát: szétfeszítheti a járdákat, de gyors növekedésű gyökérzete erős útburkolaton is áthatolhat?

Étkezéshez
Fiatal hajtásai tavasszal ehetők főzve, mint a spárga. Savanykás ízűk miatt felhasználhatók rebarbara helyett is: süteményben, gyümölcslevesben, lekvárban.
Az idősebb hajtások és hajtásvégek is megfőzhetők, enyhébb rebarbarára emlékeztetők.
Magja nyersen vagy főzve ehető, bár nem túl szapora, hiszen elég apró. Lisztté őrölve levest lehet vele sűríteni és ízesíteni.
Néha a gyökerét is fogyasztják.

Gyógynövény.