Terebess recepttár
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Halcurry-receptek Indiából
és máshonnan

 

Párszi zöld halcurry
(Rász csaval)

Hozzávalók 2 személyre:
4 teáskanál lime-lé
egy csipet kurkumapor

30-35 dkg halfilészelet
1 evőkanál fehér mák
5 dkg reszelt kókusz (kiválthatjuk 1,5 dl kókusztejjel)
4-5 zöld csili
1 apróra vágott hagyma
3 gerezd fokhagyma
2,5 dkg kesudió
3 zöld kardamom
1/4 teáskanál szerecsendió-virág, őrölt is lehet
1/4 teáskanál édesköménymag
1,5 csésze korianderlevél és- szár
néhány mentalevél
1 teáskanál őrölt koriander
0,65 dl olaj
1 teáskanál római köménymag
1 teáskanál cukor

1. Keverjük el a lime-lé felét a kurkumával, hozzá egy csipet sót és egy kevés vizet, és kenjük el a keveréket a haldarabokon, Hagyjuk pihenni a pácban 20 percig.
2. Törjük meg mozsárban a mákot egy kevés vízzel. Robotgépben őröljük együtt a kókuszt, csilit, hagymát, tört mákot, fokhagymát, kesudiót, kardamomot, szerecsendió-virágot és édesköményt.
3. Külön zúzzuk péppé a koriander- és mentaleveleket.
4. A korianderporból kevés vízzel keverjünk pasztát.
5. Forrósítsuk fel az olajat a köménymaggal egy széles serpenyőben. Ha a magok sülni kezdenek, tegyük hozzá az őrölt korianderporból készült pasztát. 10 másodperc múlva adjuk hozzá a kókuszos fűszerpépet, süssük folyamatos kevergetés mellett 7 percig, felkaparva az edény aljához tapadó rétegeket.
6. Tegyük hozzá a korianderleveles pépet, sót ízlés szerint, és keverjük jól össze. Jövet a cukor és a maradék lime-lé. Öntsünk hozzá 3 dl vizet, és forraljuk fel. Rakjuk bele a haldarabokat, és főzzük puhára. Ez kis-közepes hőfokon, a haldarabok méretétől függően 7-10 percet igényel.

 

 

Tamilnádui halcurry

Hozzávalók 5-6 személyre:
80 dkg lebőrözött halfilészelet
fél lime leve
2 tk almaborecet
23 dkg lereszelt friss kókusz
3,5 x 1 cm friss gyömbérdarab
6 vaskos fokhagymagerezd
45 dkg apróra vágott paradicsom
6 tk tört fehér mák
1,5 tk tamarindhús vagy -pép
0,65 dl olaj
1/4 tk fekete mustármag
35 dkg apróra vágott hagyma
20-30 currylevél
1 tk őrölt koriandermag
1/2 tk kurkumapor
2 tk őrölt csili
3/4 tk lepkeszegmag és 3/4 tk római kömény együtt megtörve

1. Pácoljuk a halat a lime-lé, az ecet és egy kis só keverékében 30 percig.
2. Tegyük a reszelt kókuszt, gyömbért, fokhagymát, paradicsomot és mákot egy robotgépbe, és őröljük őket víz nélkül 30 másodpercig.
3. Áztassuk a tamarindot 2 dl vízbe 30 percre. Szűrjük le a levét, és tegyük félre.
4. Forrósítsuk fel az olajat egy alacsony, széles aljú főzőedényben, és szórjuk bele a mustármagot. Ha pattogni kezd, tegyük hozzá a hagymát, és süssük addig, hogy könnyű színt kapjon, majd dobjuk hozzá a curryleveleket. Ha a hagyma színe aranybarnába vált, szórjuk rá az őrölt koriandert, kurkumát és csilit. Süssük kevergetve 1 percig.
5. Adjuk hozzá a kókuszos keveréket, és süssük állandó kevergetés mellett 3-4 percig. Ezután öntsük hozzá a tamarindvizet, kb. 3/4 teáskanál sót és még 5 dl vizet. Forraljuk fel, és pároljuk lassan 3 percig. Most finoman fektessük bele a haldarabokat egy rétegben, és vegyük kisebbre a lángot. Hintsük meg a tört lepkeszegmag és római köménymag keverékével. Főzzük puhára a halat.

 

 

Goai halcurry

Hozzávalók 4-6 személyre:
80 dkg darabokra vágott, filézett vagy szálkás hal
fél lime leve
3/4 tk kurkumapor

8 kasmíri piros csili + 1,5 tk őrölt édes pirospaprika
10 dkg friss kókusz
3 tk koriandermag
2 kis fej hagyma, az egyiket vágjuk apróra, a másikat vékony szeletekre
1 tk római köménymag
1,5 tk aprított fokhagyma
1,5 tk tamarindhús vagy -pép
2 ek olaj
1 péppé tört paradicsom
3 hosszában felhasított zöld csili
néhány okra (ízlés szerint)

1. Pácoljuk a halat a lime-lé, egy csipet őrölt kurkuma és egy csipet, kevés vízben feloldott só keverékében. Öblítsük le.
2. Áztassuk a piros csilit 2 dl vízbe 15 percig. Csöpögtessük le, és tegyük félre az áztatóvizét. Robotgépben őröljük meg együtt a csilit (és ha használunk, a paprikát), kókuszt, koriandermagot, aprított hagymát, köményt, a maradék őrölt kurkumát, a fokhagymát és 1 teáskanál tamarindpépet, hogy igazán finom és sima pasztához jussunk. Öntsünk egy keveset a csili áztatóvizéből a gépbe, ezzel segítve az őrlést, ami 7-10 percig tartson, ekkor a pép tényleg sima lesz. Közben lehet, hogy néha pihentetni kell a gépet, nehogy túlforrósodjon.
3. Áztassuk a maradék 1/2 tk tamarindot 1 dl vízbe 15 percig. Csöpögtessük le, és tegyük félre az áztatóvizét.
4. Forrósítsuk fel az olajat egy széles, alacsony főzőedényben, és süssük a finomra szelt hagymát, míg enyhén elszíneződik. Ez kb. 7 percet igényel.
5. Adjuk hozzá a fűszerpasztát, és süssük mérsékelt láng fölöttt 6-7 percig, ha szükséges, öntsünk hozzá egy kis vizet. Ha jó minőségű csilit használunk, a pép színe mélynarancsba fordul. Amikor az olaj kezd kis cseppek formájában elválni a fűszerektől a pép felszínén, öntsünk hozzá 8 dl vizet. Jöhet a paradicsom, zöld csili, okra és só ízlés szerint, hogy a félretett tamarindvíz ízeivel gazdagodjon. Rakjuk bele a halat, és főzzük puhára. Tálaláskor szórjuk meg korianderlevelekkel.

 

 

Keralai kókusztejes hal
(Halmoli)

Hozzávalók 5 személyre:
70 dkg kisebb halfilé
1/4 tk kurkumapor
fél lime leve

23 dkg lereszelt friss kókusz (vagy 4 dl konzerv kókusztej)
3 ek olaj
1 nagy, apróra vágott hagyma
6 hosszában félbehasított zöld csili
6 gerezd finomra zúzott fokhagyma
2,5 cm friss gyömbérdarab
1 kis paradicsom
2 szem bors
1 szegfűszeg
2 karamom
6-8 currylevél (ízlés szerint)
1 péppé tört kis paradicsom
egy csipet frissen őrölt bors

1. Keverjük össze a kurkuma felét, a lime levét és sót ízlés szerint egy kevés vízzel, és pácoljuk be a halat, mindkét oldalát beborítva a keverékkel. Hagyjuk rajta a pácot 15 percig, majd öblítsük le.
2. Áztassuk a reszelt kókuszt 2 dl vízbe, majd zúzzuk össze egy robotgépben. Szűrjük le, és tegyük félre a levét. Ezután 4 dl vízzel újra pépesítjük a gépben folyékonnyá a kókuszt, szűrjük le a második kókusztejet, és tegyük félre azt is. (Ha kókuszkonzervet használunk, abból 2 dl-t hígítsunk 2 dl vízzel, így jutunk a második kókusztejkivonathoz.)
3. Hevítsük fel az olajat egy széles aljú főzőedényben, és alacsony hőfokon süssük a hagymát, csilit, fokhagymát és gyömbért, míg a hagyma enyhe színt kap. Ez kb. 10 percet igényel. Adjuk hozzá a paradicsomot, borsszemeket, szegfűszeget, kardamomot és curryleveleket. 2 perc múlva öntsük hozzá a második kókusztejet, jöhet a maradék kurkuma, a péppé tört paradicsom, őrölt bors és só ízlés szerint, főzzük ezekkel kis hőfokon 10 percen át.
4. Rakjuk bele a haldarabokat és az első kókusztejet. Főzzük puhára a halat (a hal fajtájától függően ez kb. 3-5 percet kíván). Tálalás előtt halásszuk ki az egész fűszerdarabokat.

 

 

Joghurtban főtt hal Bengálból
(Doj maccsi)

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg hal (darabok), rendszerint ponty
1,5 tk só
2 evőkanál citromlé
fél tk kurkumapor
2 tk őrölt fekete mustármag
1,5 tk őrölt koriander
3/4 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt piros csili
2 tk aprított gyömbér
2 tk aprított fokhagyma
5 ek olaj
1/2 tk lepkeszegmag
1 finomra aprított zöld csili
5 cm fahéjrúd
5 zöld kardamom
3 szegfűszeg
2 vékonyra szelt közepes hagyma
2 dl felvert zsíros joghurt
3/4 teáskanál cukor
2 apróra vágott paradicsom
3 ek halványsárga, vízbe áztatott mazsola

1. Bőrözzük le, és mossuk jól meg a halat. Keverjünk össze fél teáskanál sót citromlével, és dörzsöljük be vele a halat. Pácoljuk 30 percig, majd öblítsük le.
2. Keverjük össze mind az 5 őrölt fűszert, a gyömbért és fokhagymát 1 dl vízzel, majd tegyük félre a fűszermixet.
3. Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben, és tegyük bele a lepkeszegmagot, aprított zöld csilit, fahéjat és kardamomot. 30 másodperc múlva jöhet a szegfűszeg is. 10 mp után adjuk hozzá a hagymát, és süssük világosbarnára (ez kb. 10 percet igényel). Adjuk hozzá a fűszerkeveréket, és főzzük kis hőfokon, hogy nedvtartalmának java része felszáradjon. Ezután süssük a fűszereket folyamatosan kevergetve még két percig.
4. Adjunk hozzá 2 evőkanál vizet, főzzük 1 percig, majd öntsünk hozzá 4 dl vizet, és pároljuk lassan 10 percig, hogy a hagyma megpuhuljon, és a fűszerek tökéletesen megfőjenek.
5. Vegyük egészen kicsire a lángot, öntsük bele a serpenyőbe a felvert joghurtot, és keverjük folyamatosan 3 percen át. Jöhet a cukor, paradicsom és maximum 2 dl víz, a mártás kívánt sűrűségétől függően. Hintsünk bele 1 teáskanál sót, keverjük jól össze. Finoman helyezzük bele a halat, és főzzük fedő nélkül 3 percig, mielőtt a darabokat átfordítanánk. 3 perc után szórjuk rá a mazsolát, és főzzük tovább fedő nélkül, amíg tökéletesen megpuhul a hal.

 

 

Keralai tőkehal curry

Hozzávalók:
2 csomag fagyasztott tőkehalfilé,
2 ek kurkuma,
2 hagyma,
2 piros csili,
kb 4 cm friss gyömbér,
1 csipet köménymag,
400 ml kókusztej,
1-2 ek tamarind paszta,
1 halászlé kocka,
olivaoaj
A halat nagyobb darabokra vágjuk, besózzuk, majd bekenjük 1 ek tamarinddal. Egy nagyobb lábasban, vagy wokban felhevítjük az olajat, megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a csilit, a gyufaszál méretűre aprított gyömbért, meg a többi fűszert is. A kókusztejben elkeverjük a maradék 1 ek tamarind pasztát, majd belerakjuk a halászlé kockát és felöntjük 6 deci forró vízzel. Ezt a keveréket öntjük a fűszeres hagymás keverékre és összefőzzük.
Eddig már jóval előbb is elkészíthetjük a currynket, aztán ha már enni szeretnénk, csak dobjuk bele a haldarabokat a forró szószba és percek alatt főzzük őket meg.

 

 

Sügér thai módra

Hozzávalók:
Egy egész tengeri sügér megtisztítva,
2 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál chiliszósz,
50 ml fehérbor,
fél citrom leve,
2 kiskanál halszósz,
1 kiskanál frissen reszelt gyömbér,
fél csokor frissen vágott korriander,
néhány szál újhagyma
Préseld össze a fokhagymát és keverd össze a halszósszal, a citromlével, a gyömbérrel, a chiliszósszal, az ecettel és a borrral. Add hozzá a felaprított petrezselymet!
Tedd a halat egy fóliára, locsold meg az összekevert szósszal és hintsd meg apróra vágott újhagymával!
Zárd össze az alufóliát és tedd előmelegített sütőbe 25 percre, köretnek kínálj mellé salátát és jázmin rizst!

 

 

Zöld halcurry thaiföldi módra

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 ek. napraforgóolaj
1/2 magozott, felcsíkozott piros paprika
2,5 dkg zöld egész bors
1 ek. cukor
4 dl kókusztej
5 kaffercitromlevél
7,5 dkg kemény húsú fehérhalfilé
só, őrölt bors
1 ek. halmártás
2 ek. bazsalikomlevél a díszítéshez

A zöld currykrémhez:
2,5 dl kókusztej
8 chilipaprika
1 szál citromfű
2 ek. citromlé
2,5 dkg gyömbérgyökér
1 ek. törött koriandermag
1/2 ek. őrölt kömény
5 mogyoróhagyma
3 kaffercitromlevél
A mixerbe tesszük a kókusztejet, a chilipaprikákat, a felaprított citromfüvet, a citromlevet, a felszeletelt gyömbérgyökeret, a koriandert, a köményt, a mogyoróhagymát és a kaffercitromlevelet. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, majd félretesszük. Ezután a paprikát az olajban megpároljuk, majd beletesszük a borsot, a cukrot és a kókusztejet. Az egészet alaposan elkeverjük, majd felforraljuk. Ekkor adjuk hozzá a citromleveleket, 4 ek. currykrémet és a halakat. Kb. 10 perc alatt puhára főzzük, majd a citromleveleket kiszedjük, sózzuk, borsozzuk. Végül a halmártást is belekeverjük, és az egészet eloszlatjuk a tányérokban. Leöntjük a currykrémmel, és már kínálhatjuk is.

 

 

Zöld halcurry

Hozzávalók:
4 szelet laposhal,
2 evôkanál citromlé,
2 kis zöld chilipaprika,
4 dl kókusztej,
1-2 evőkanál zöldcurry krém,
2 evőkanál halszósz,
6 citromlevél,
1 csokor bazsalikom,

A halat megmossuk, letöröljük és meglocsoljuk citromlével. A chilit megtisztítjuk, kimagozzuk és felaprózzuk. A kókusztejet és a currykrémet összekeverjük egy wokban, és kevergetve felforraljuk. A citromlevelet ledörzsöljük, nagyon vékony csíkokra vágjuk, a chilivel, kis sóval, és a halszósszal összekeverjük. Beletesszük a halat, 10 percig lassan főzzük. Leöblítjük a bazsalikomot, a leveleket durvára aprítjuk, belekeverjük a currybe, és még 2 percig főzzük.

 

 

Halcurry

Hozzávalók 2 személyre:
2 db mélyhűtött tengeri hal,
40 dkg paradicsom,
1 alma,
1 babérlevél,
1 tk paradicsompüré,
1 hagyma,
1 ek currypor,
só.
Hámozzuk meg a paradicsomot, majd negyedeljük fel az almát és hámozzuk meg, magházát emeljük ki, majd vágjuk kockákra. A hagymát pucoljuk meg és apró kockára vagdossuk össze. Tegyük egy széles lábosba a zöldségeket és a gyümölcsöt, majd az ízesítőkkel együtt fedő alatt pároljuk. Ha félkész, tegyük hozzá a halat is és pároljuk puhára. Ha a mártás túl sűrű lenne higítsuk egy kevés vízzel, ha pedig nem, akkor forraljuk be. A halat a mártásban tálaljuk, főtt barnarizzsel és savanyúsággal.