Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Ötízű bogyó
Schisandra chinensis

kínai neve: wu wei zi [vu vej ce = ötízű bogyó]
japán: gomishi (ainu: repnihat, megfázás és tengeri betegség ellen használták)
az európai kereskedelemben: vitalberry / Vitalbeere® [életbogyó]
Amerikában: Magnolia Vine [kúszómagnólia]
orosz: limonnyik kitajszkij

Kúszó növény, már a második évben teremhet, lombhullató és télálló, szereti a félárnyékot. A vad forma Kínában honos, ahol az egyik legfontosabb gyógynövény, minden részét felhasználják. Gyümölcsét nyersen vagy főzve fogyasztják. A bogyók átmérője 6 mm és 10 cm hosszú fürtökben nőnek. A gyümölcs húsa és héja édes-savanyú, a magja keserű és erős, az összerágott leveknek sós az utóíze - ezért hívják ötízbogyósnak. Utazáskor szárított formában viszik magukkal, megeszik a magját is. Oroszországban a kopaszkivi-lekvár ízét javítják vele, hogy pikánsabb legyen.

Magnolia Vine
Native to the forests of Northern China and the Russian East, this beautiful deciduous hardy vine has been highly valued by the indigenous peoples of these regions for centuries. Bearing small, lightly fragrant magnolia-like flowers, it produces striking crimson berries which have a tart and very specific taste and aroma. Sweetened they make unique juice and preserves. The dried leaves, shoots and roots are used to make a refreshing tea. In Russia, the fruits are mixed with hardy Kiwi to make a fruit filling in the confectionary industry. High in vitamin C, micro- lements, essential oils and shizandrin, a stimulating and healthful compound. Zones 4-7.