Terebess fűszerkalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Angol fűszerkeverékek



Colman’s mustard
Anglia az élénksárga mustárporáról híres.
A leghíresebb márka, a Colman’s 1814-ben indult, amikor Jeremiah Colman először készített mustárliszt keveréket barna (Brassica juncea) és fehér (Sinapis alba) mustárból az angliai Stoke Holy Cross vízimalomban. Közel 200 éve ez az igazi és erős angol mustár, amit étkezés előtt készítenek el frissen a sárga fémdobozban kapható száraz porból egyenlő arányú hideg víz hozzáadásával. Tíz perc pihentetés után fogyasztható.
A mustárport fűszerként is használják húsok bedörzsölésére, páchoz, szószhoz stb.

 


Cumberland sauce, Cumberland mártás
Pirosribiszke zseléből, citrom- és narancshéjból, mustárból, gyömbérőrleményből, portói borból készül; vadhúsokhoz, sonkához, kacsasülthöz illik.

 

Custard, tejsodó
A teológusok
akár erkölcsi szimbólumnak is tekinthetik a tejsodó esetét. Hiszen figyelemreméltó paradoxon, hogy egy ilyen egyszerű dolog: vaj, liszt, tej, cukor és tojássárgák elegye egyszerre testesítse meg magában a gyötrelmes kínt, és a kellemes ízhatást, mint sok édesség kísérője, vagy mint önálló fogás.
Ambrose Bierce szerint a sodó nem egyéb, mint
„valami undorító kotyvalék, ami a tyúk, a tehén és a szakács gonosz összeesküvése folytán jöhetett létre". Minden bizonnyal arra az émelyítően édes ragacsra gondolt, amivel az iskolaszakácsok, a lelkészfeleségek és a közétkeztetés illetékesei válogatás nélkül nyakonöntenek minden édességet és gyümölcsöt, sikeresen megfosztva azt minden esetleges eredeti ízétől. (Quentin Crewe)

 


HP sauce, HP mártás
Népszerű barna szósz, maláta ecet gyümölccsel, fűszerekkel. Astonban (Birmingham) gyártják.
http://www.waitrose.com/food_drink/wfi/ingredients/herbsspicesseasoningsandcondiments/9904112.asp

 

Horseradish sauce, tormaszósz
Tormából, ecetből, cukorból, mustárőrleményből, tejszínből készül, sóval, borssal ízesítve. Marhasülthöz és halételekhez pl. füstölt pisztránghoz, angolnához vagy grillezett lazachoz.

 


Mint sauce
, mentazselé
Az édes savanyú ízeket elevenítő menta zselé alapját friss menta levelek adják, ha egyszer kipróbáltuk állandó partnere lesz a sült báránynak, gyors vendégváró falatokhoz keverjük joghurtba, kiváló mártogatós lesz belőle.
Összetevők: nádcukor, almaecet, citrus pektin, menta.

Angol fodormentamártás
Hozzávalók: 3 evőkanál víz, 2 evőkanál cukor, 1/3 bögre apróra vágott friss vagy 1/4 bögre szárított fodormentalevél, 1/3 bögre ecet, fehérecet vagy pezsgőecet.
Elkészítése: Egy mély tálban keverjük össze a vizet és a cukrot. 100%-os erősségen főzzük 45 másodpercig. Alaposan keverjük meg, hogy a cukor elolvadjon. Hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Jól keverjük meg. Tálalás előtt hagyjuk 1/2 óráig állni, hogy az ízei jól összeérjenek
Huzamosabb tárolásra: légmentesen záródó üvegben szobahőmérsékleten tárolható.

 


Piccalili

Ez az édes-savanyú szósz eredetileg a brit hatalmat hivatott hirdetni, hisz indiai hagyományok alapán készül.
Összetevők: karfiol, hagyma, uborka, piros zöldpaprika, mustár, almaecet, nádcukor, só, fűszerek.

 

Raisin and celery sauce, mazsolás zellerszósz
Sűrű mártás vagdalt mazsolából és finomra vágott zellerlevélből, melyet száraz almaborral ízesítenek. Frissen főtt sonkához való.

 

Rhubarb, rebarbara - Rheum palmatum >>>Tovább

Rhubarb sauce, rebarbaramártás, amit Bristol városában a makrélához tálalnak körítésként. Ezért a mártásba nem tesznek cukrot, hanem almabort és citromlevet kevernek hozzá, amitől a halhoz jól illő fanyar-fűszeres íze lesz.

 


Worcestershire sauce, Worcester mártás
Worcester sauce [ejtése vuszter szósz]
Sötét színű, híg fűszermártás, angol eredetű, az indiai gyarmatosítás emléke, nagyon sok indiai fűszernövényt tartalmaz. Ilyen elsősorban a színét adó tamarind gyümölcs, aminek szilvára emlékeztető fűszeres íze van. Ezenkívül szegfűszeg, szegfűbors, koriander, kevés csili, fokhagyma, fűszerecet, babérlevél, citrom, só keveréke adja a különleges ízhatást. Szójababbal, paradicsompürével sűrítik, sherryvel ízesítik. Természetesen a pontos recept szigorú titok, akárcsak egy jó whisky esetében. Marhahúsfélék pácolásán kívül mártások készítésekor használhatjuk.
http://new.cbbqa.com/articles/WorcestershireSauce.html