A teák minősítése
Teakult, a Terebess Online különlapja

A teák élvezeti értékének megállapítása meglehetősen hálatlan feladat, mivel a tea minőségét sok minden befolyásolja:

- a fajtája
- elkészítésmódja
- adagolása
- kioldódási ideje
- a felhasznált víz tulajdonságai

És hát persze az, hogy ki mit tart ízletes, kellemes italnak, függ a felhasználó ízlésétől, hangulatától és még sok más körülménytől is. Az angolok hivatásos teakóstolókat alkalmaznak, ugyanúgy mint a bortermelők hivatásos borkóstolókat. E teakóstolók a következőképpen minősítik a teákat:

ROSSZ A TEA, HA

ÉRDES - nyers és keserű íze van, mert a fermentálás alatt a tealevél természetes keserűségét közömbösítő kémiai eljárás tökéletlen

CSÍPŐS - fanyar, csersavas íze van

FÁS - íze vagy illata szalmára, fűrészporra emlékeztet, színe túlságosan halvány

RONGYOS - a tealevél átvette a letakarásához használt textil szagát

MALÁTÁS - a szárítás túl soká tartott, s a főzetnek emiatt karamellás mellékíze van

MEGSÜLT - aszaláskor túlzottan kiszárították, megpörkölődött, elvesztette rugalmasságát

MOCSARAS - főzete fénytelen, zavaros

OSTOBA - bármilyen mellékíze van

PIKKELYES - a tealeveleket nem sodorták eléggé szorosan össze (ez akkor történhet meg, ha a levelek öregek, rugalmatlanok)

AGONIZÁL - a forró vízben az összesodrott tealevelek kinyílnak, szétterülnek

ELMENT - ha a túl hosszú raktározás miatt szürkésre oxidálódott, aromáját elvesztette

ROMLOTT - dohos, illat és aroma nélküli, élvezhetetlen

 

JÓ A TEA, HA

TESTES - főzete erős, telt ízű, érvényesül jellegzetes aromája

RAGYOG - ha főzete áttetsző, színe mélyvörös

REZES - ha megvan az előző két tulajdonsága, s ráadásul csillogása a kifényesített rézre emlékeztet. Az ilyen minősítés a szakma legnagyobb elismerése.