Kasmíri zöldteás chai
Teakult, a Terebess Online különlapja

Chai

India nemzeti italának az alapja a fekete tea, annak minden jó tulajdonságával: a teinnel, amely beindítja a zsírégetést, a gyomrot megnyugtató illóolajakkal, a növekedést elősegítő B1 vitaminnal és klorofillal. A chai olyan fűszereket is tartalmaz, mint a kardámon, gyömbér, fahéj, szegfű, édeskömény és ánizs. Ezeknek hála nem csak könnyed frissességet hozó fűszeres italként kiváló, de az anyagcserére is jótékony hatással van.

Elkészítése:
A víz felforralása után a tealeveleket leforrázzuk, majd miután a tea elérte a kellő erősséget, leszűrjük és hozzáadjuk a fűszerkeveréket, majd azzal együtt újból felforrázzuk. Végül a fűszereket is leszűrjük és készen van a chai. Fogyasztáshoz egy csepp tejet adunk a kész főzethez, valamint csészénként egy teáskanál mézzel ízesítsük. Az elkészült chai így nem csak kiváló éhségcsillapító, de bőséges uzsonnaként is szolgálhat.

 

Indiai tea (chay)

1 liter vízbe tegyünk 1 evőkanál teakeveréket, és forraljuk 5 percig. Utána öntsünk hozzá 3 dl tejet, és újra forraljuk fel a teát. Ízlés szerint édesíthetjük. A teakeverék receptje: 2 csomag őrölt fahéj, 1,5 csomag őrölt szegfűszeg, 0,5 csomag őrölt szegfűbors (esetleg őrölt fehérbors), 1 csomag őrölt gyömbér és 10 hüvely kardamon őrölt magja.

 

Kashmiri Green Chai Tea

Kashmiri Green Chai TeaSome of the finest black in the world come from India, the world's leading producer of tea. Included in these teas are the robust Assams, distinctive Darjeelings and well-balanced Nilgiris. However, most tea consumed in India is not enjoyed for its fine, subtle flavor nuances, but instead is blended with sweet and pungent spices to make Chai.

Chai is usually brewed very strong with lots of sugar and milk and often concentrated. Traditional Indian Chai combines rich black tea that is boiled in milk and flavored with local spices such as sweet cinnamon, pungent ginger, sharp clove, penetrating cardamom, and occasionally black peppercorns and hot red chilies, and then sweetened with sugar.

Indian Chai is enjoyed in cities and the smallest of villages, and is usually offered to every visitor to a home. In Northern India where Chai is the beverage of choice, tiny tea stalls line the streets where all day long "chaiwallas" (tea vendors) brew and serve tea. This spicy tea is brewed in a samovar-type vessel and is always served very hot. Hurried customers often pour a little Chai in the saucer to cool it before drinking.

For our Kashmiri Chai we blend Indian green teas and cinnamon, clove, ginger, cardamom and almond. The brewed tea is very aromatic with a flavor that is slightly sweet, strong and penetrating, with lingering flavor notes of almond. This tea is very pleasant plain, or with milk (regular or evaporated) and sugar. It is exceptional any time of day, as a rich morning cup, an enjoyable dessert tea or as a special treat.


"Kashmiri Tschai"

Im äußersten Nordwesten Indiens ist noch eine weitere eigenständige Teekultur anzutreffen: in Kashmir wird der berühmte "Kashmiri Tschai" kredenzt. Hierbei handelt es sich um einen Grüntee aus dem Unionsstaat Himal Pradesh namens Khangra, der sich durch seinen herb-würzigen Geschmack auszeichnet. Diesem Khangra werden nun ein paar Safranblüten und eine grüne Kardamonfrucht beigegeben - fertig ist Kashmiri-Tschai. Der Name Kashmir geht vor allem auf die Gewohnheit der Großmogule zurück, während der heißen Sommermonate ihre Residenz nach Amritsar in Kashmir zu verlegen und dort sich mit diesem Getränk zu erfrischen. Diese Art der Teezubereitung hat bis heute in Kashmir überlebt, obwohl es inzwischen für viele Bewohner dieses von einem brutalen Bürgerkrieg betroffenen Landesteils ein absoluter Luxus ist, solch' einen Tee genießen zu können...