Kajvan (gaiwan)
háromrészes kínai teáscsészék
Gaiwan Teacups
« vissza a Terebess Online nyitólapjára


01 -1507 (átm.: 9,9 cm), Elfogyott!
01-3105. Teáscsésze 3 részes rizsszemes, Elfogyott!


01-3106. Teáscsésze 3 részes, Elfogyott!
(halas, sima és írásjegyes mintával)



Hagyományos kínai teafőző és ivóedény, nyugaton egy másik kínai nevet is használnak rá: csung (zhong).

Kungfu teázásnál nem isznak belőle, teáskannaként használják, fedele egyaránt szolgál a hő megőrzésére, a tea kavarására és szűrésére.

Iváshoz mindhárom részét (aljjal és fedővel együtt) emelik a szájhoz, a fedővel hátrasöprögetve az ázó tealeveleket, a másik kéz pedig nem közvetlenül a forró csészét fogja, hanem a csészealjat.

Zöld tea forrázásánál a vizet a csésze egyik oldalára folyatják, hogy örvényszerű mozgásba jöjjön. Az ázás ideje alatt nem fedik le. Ha kész, a fedővel visszatartják a tealeveleket, és rendszerint átöntik egy másik csészébe, mindig hagyva egy kevés teavizet a leveleken, amelyeket (késedelem nélkül!) újra lehet forrázni.

Pu-Erh vagy oolong teánál leöblítik a leveleket, majd az első forrázatot azonnal kiöntik. Ez kibontja a leveleket, felszabadítja aromájukat és kioldja belőlük a kesernyés ízt.