Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Hálózatok Hinduizmus, jóga India Indonézia, Szingapúr Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Mélyadaptáció Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

szalvéta Japánban

Ez az, amit meglehetősen ritkán találunk Japánban az étteremben. A rendkívül hasznos forró, nedves kendővel (úgy hívják, hogy osibori) még étkezés előtt (vagy gyümölcsevés után) törölhetjük meg kezünket és arcunkat (utóbbit inkább csak a férfiak), a hagyományos értelemben vett szalvéta azonban csak mostanában jelenget meg a vendéglőkben. Kivételt képez a teaszertartás, amely során a vendég a magával hozott kaisi (papírzsebkendő-szerűség) használatát megengedi az etikett a kaiszeki (teaszertartáson elfogyasztott vacsora) közben.