Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E
F G
H I
J K
L M
N O
P Q
R S
T U
Ü
V W X
Y Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
Maláj
receptek
Forrás: http://www.mindmegette.hu/main.php?app=cikkek/cikkek.php&cikk_id=22
Malajziában három nép él egymás mellett: a maláj, a kínai és az indiai,
így a háromféle konyha mindegyike magán viseli a másik kettő jellegzetességeit.
A maláj konyha sok száraz fűszert használ, mártásokat főz, kedveli a kókuszdiót
– ezek az indiai konyha hatásai. A kínai ételekhez hasonlóan sok csilit és szóját
használnak. A malájoknak tilos a sertéshús fogyasztása, ezért aztán hiányzik
az étlapról. Az országban sokféle növény, fűszer és gyümölcs megterem, a tengeri
halakat, rákokat is előszeretettel fogyasztják. Tipikus fűszernövény a fokhagyma,
a gyömbérfélék, a kurkumagyökér, a citromfű, a koriander, a kesudiólevél. Az
édességek alapanyaga az édesburgonya, a jamgyökér, a tápiókaliszt, a rizs, a
pálmacukor, a kókuszdió.
Reggelire rendszerint a „nazi lemakot” fogyasztják: banánlevélbe csomagolt,
kókusztejben főtt rizst csiliszósszal, egy fél tojással, néhány sózott, szárított
apró hallal. Ehhez jön még egy marék sült földimogyoró. Ebédre rizst esznek
valamilyen húsétellel, zöldséggel és savanyúsággal. A délutáni teához sütemény
dukál, a vacsora pedig hasonló az ebédhez. A malajziaiak szeretnek enni, és
ha megengedhetik maguknak, hatalmas adagokat fogyasztanak. Csak akkor kezdjünk
hozzá a maláj ételek elkészítéséhez, ha felkészültünk rá, hogy egyes speciális
hozzávalók beszerzése nem lesz egyszerű, a főzés pedig gyakran időigényes.
Sárga rizs
Hozzávalók: 2
csésze rizs, 1 finomra vágott hagyma, 1/2 kávéskanál kurkuma, 1 finomra reszelt
sárgarépa, 2 paradicsom, 1 csésze csirkelé (forraljunk fel egy csésze vizet
csontokkal és paradicsommal, majd letakarva főzzük 6 percig. Adjunk hozzá 1/4
csésze vizet és főzzük még 3 percig, szűrjük le)
Elkészítése:
Tegyük
mély tálba a rizst, hagymát, répát és csirkelevet. Öntsük fel annyi vízzel,
hogy ellepje a rizst. Főzzük egy negyed óráig nagy lángon. Miután a víz elpárolgott,
lazítsuk fel villával a rizsszemeket. Hagyjuk 5 percig lefedve állni, mert ekkor
puhul meg a rizs. Ha még kemény lenne, öntsünk rá 1/2 csésze vizet és tegyük
vissza lefedve 2 percre.
Szaté
Hozzávalók: személyenként
kb. 20 dkg hús vagy belsőség (marha, csirke, tüdő, lép, pacal), fokhagyma, só,
bors, kevés cukor, tamarind, olvasztott vaj
Elkészítése: A húst vagy a belsőségeket apró kockákra vágjuk, majd sóval, borssal, cukorral, fokhagymával és tamarinddal legalább egy éjszakán át pácoljuk. Nyársra húzzuk, majd grillen, parázs felett sütjük meg. Tálaláskor uborka és hagymaszeletekkel, mogyorómártással kínáljuk.
Sült csirke
szilvaszósszal
Hozzávalók: 1
kg megnyúzott csirke, feldarabolva, szójaszósz, 1,5 kávéskanál ötfűszerpor,
4 evőkanál búzaliszt, 2,5 cm gyömbér, 1/2 csésze szilvalekvár, 2 kávéskanál
kukoricaliszt, 1 kávéskanál szézámmag, 1/2 kávéskanál ecet
Elkészítése: Pácoljuk
be a csirkét a szójaszósszal és az ötfűszerporral, valamint az összezúzott gyömbérrel
15 percig. Keverjük össze a kétfajta lisztet, forgassuk meg benne a csirkedarabokat
és süssük ki olajban. 1 evőkanál forró olajban süssük át a szilvát, az ecetet
és egy kis szójaszószt. Jól keverjük át, majd tegyük bele a megsült csirkedarabokat,
és jól forgassuk meg benne. Vegyük le a tűzről és szórjuk meg szezámmaggal.
Hal sajtmártásban
Hozzávalók: 25
dkg fehér halhús, só, bors, 3 dkg vaj, 1 összetört közepes hagyma, 1 evőkanál
liszt, 3 dl tej, 3 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A
vajat, hagymát és lisztet keverjük össze egy tálban és fedő nélkül süssük 4
percig erős fokozaton. Öntsük hozzá a tejet, sajtot, borsot és sót, keverjük
össze és süssük további 4 percig. Szépen fektessük le a sózott, borsozott haldarabokat
egy tál aljára, öntsük rá a mártást, fedjük le, és süssük erős fokozaton 5-6
percig, a hal vastagságától függően. Forrón tálaljuk, illik hozzá a sült paradicsom
vagy bármely zöldség.
Maláj palacsinta
Hozzávalók: 34
dkg búzaliszt, 4 kávéskanál sütőpor, 3 kávéskanál cukor, 2 felvert tojás, csipet
só, 2 csésze víz, 1 csésze tej, 2 evőkanál olaj, a töltelékhez: 2 kávéskanál
pörkölt szézámmag, 3 evőkanál pörkölt földimogyoró durvára darálva, 6 kávéskanál
vaj, 6 kávéskanál cukor, 6 kávéskanál édes kukoricakonzerv
Elkészítése:
Keverjük
össze a töltelék hozzávalóit, majd készítsük el a tésztát. Tegyünk a forró serpenyőbe
egy adag tésztát, félig süssük meg, töltsük meg, tegyünk rá egy kis vajat, és
lefedve süssük néhány percig. Félbehajtva tálaljuk.
Wajik
Hozzávalók: személyenként
egy csésze rizs, (kókusz)tej, barnacukor, kristálycukor
Elkészítése: A rizst vízben puhára főzzük. A kókusztejből és a kétféle cukorból sűrű szirupot főzünk, majd ráöntjük a főtt rizsre, és jól összekeverjük. Sokáig elálló édesség.