Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára


Bambuszgőzölő (zhenglong)

A gőzölés egy ősi eljárás, de ma is nagyon kedvelt Kínában. Az így készült ételeknek magasabb a tápértéke, gazdagabbak természetes ízekben, könnyebben emészthetők. Zöldségfélék, hal, hús, gombócok egyaránt gyorsan készíthetők el a gőzölőben. Ételek újramelegítésére is kiváló.
A gőzölőt egy tálba helyezzük, amiben víz forr. Hosszabb gőzölésnél egy kannában is forraljunk vizet az elpárolgott víz állandó pótlására.
A zöldségeket, gombócokat közvetlenül az olajjal bekent rácsra helyezzük, vigyázva, hogy ne érjenek a vízbe.
A halat, húsféléket hőálló tányéron gőzöljük.


GŐZÖLT KÍNAI KEL

Hozzávalók:
3/4 kg kínai kel
225 g főtt sonka
2 evőkanál olaj
4 evőkanál újhagyma, felvágva
1 teáskanál só
2 teáskanál kukoricakeményítő 2 evőkanál vízben elkeverve

Elkészítés:
A káposzta legkülső leveleit eldobjuk, leveleire szedjük és 10x15 cm-es csíkokra vágjuk. A sonkát feldaraboljuk. A káposztát forró olajon kissé megsütjük, és levesszük a tűzről. Egy hőálló tálat enyhén megolajozunk, megszórjuk a hagymával és elrendezzük váltakozva a káposztát és sonkát, megsózzuk, lefedjük és 30 percig gőzöljük. A tálról a levet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk az elkészített keményítőt és kevergetés közben lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Egy tálaló tányéron a káposzta és sonka szeleteket szépen elrendezzük és ráöntjük a meleg masszát, még melegen tálaljuk.


PÁROLT MARHAHÚS BÚZADARÁVAL

Hozzávalók:
1 evőkanál száraz fehér bor
4 evőkanál szójaszósz
1/2 teáskanál só
1 teáskanál reszelt gyömbér gyökér
1 teáskanál cukor
1 teáskanál őrölt chili
1/2 kg száraz marhahús, vékony szeletekre, majd apró darabokra vágva
225 g káposzta
1 csésze búzadara
1 csészevíz vagy erőleves
2 evőkanál apróra vágott újhagyma

Elkészítés:
Összekeverjük a szójaszószt, fehér bort, sót, gyömbért, cukrot és chilit egy tálban. A húsdarabkákat belekeverjük és 30 percig állni hagyjuk. A gőzölőben elhelyezzük a káposztaleveleket a rácsos részen. A búzadarát összekeverjük a vízzel vagy erőlevessel és ezt hozzáadjuk a húsos keverékhez. Az így kapott masszát ráöntjük a káposztára és kb. 50 percig gőzöljük, amíg a hús megpuhul. Melegen tálaljuk, tetejét apróra vágott újhagymával díszítjük.


PÁROLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL

Hozzávalók:
2 csirkemell
2 teáskanál fehér bor
2 teáskanál világos szójaszósz
3/4 teáskanál só
1/2 csésze rizskrém (két evőkanál rizskeményítő 5 evőkanál vízben elkeverve)
2 szál újhagyma
2 szelet friss gyömbér

Elkészítés:
A kicsontozott csirkemellet 3 cm-es kockákra vágjuk. A húskockákat fehér bor, szójaszósz és só keverékében pácoljuk. Majd összekeverjük a rizskrémmel és egy lapos tálra helyezzük. A hagymát felkarikázzuk és a gyömbérrel együtt rászórjuk a massza tetejére. Kis labdákat formálunk belőle és kb. 30 percig gőzöljük.
A receptet elkészíthetjük azzal a módosítással, hogy a hagyma helyett gombát teszünk bele. Úgy is nagyon finom.


PISZTRÁNG GŐZÖLVE

Hozzávalók:
1 egész pisztráng
6 dkg sonka, szeletelve
4 db gomba
1/2 csésze darabolt bambuszrügy
1 teáskanál só
4 szelet friss gyömbér, apróra vágva
1 szál újhagyma, feldarabolva
1 evőkanál fehér bor
1 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál földimogyoró olaj
ízlés szerint só

Elkészítés:
A halat kívül-belül sóval bedörzsöljük. A gombákat megmossuk, megszárítjuk és 4 részre vágjuk. A fehér bort, szójaszószt és az olajat összekeverjük.
A sonkadarabokat, gombát, bambuszt, gyömbért és a hagymát a hal tetejére szórjuk, rálocsoljuk a boros, szójás, olajas keveréket. Az így elkészített halat tállal együtt a gőzölőbe helyezzük és 15 percig gőzöljük. Kicsit megsózzuk és melegen tálaljuk.


HÚSLABDÁK SPENÓTON

Hozzávalók:
500 g marha hátszín
45 g szalonna
2 szál újhagyma
4 szál koriander vagy petrezselyem zöldje
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál só
2 evőkanál sötét szójaszósz
csipet fehér bors
1,5 teáskanál szezámolaj
1 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál búzaliszt
3 evőkanál víz
24 spenót levél
2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A szalonnát, húst, hagymát és koriandert apróra vágjuk. Citromhéjjal, sóval, szójaszósszal, borssal, szezámolajjal és szódabikarbónával jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és vizet, addig gyúrjuk, míg sima nem lesz. 24 labdácskát formálunk belőle és 15 percig állni hagyjuk. A megmosott, jól lecsorgatott spenót leveleket egy tűzálló tálon elrendezzük,, az olaj felével meglocsoljuk és a labdácskákat erre helyezzük. Az olaj másik felét is rálocsoljuk és 12 percre a gőzölőbe helyezzük. Forró mustárral adjuk fel.


PÁROLT SPENÓTGOMBÓCOK

Hozzávalók:
Tészta:
125 g liszt
1/2 csésze forró víz
2 evőkanál szezámolaj
Töltelék:
155 g spenót
2 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
1/4 teáskanál fehér bors
1 teáskanál szójaszósz

Elkészítés:
A lisztet egy edénybe szitáljuk és közepébe mélyedést formálunk. A forró vizet a mélyedésbe öntjük és fakanállal összekeverjük, míg az összes vizet felveszi. Miután kihűlt, belisztezett deszkán 12 percig gyúrjuk, hogy puha és hajlékony legyen. Minél tovább gyúrjuk, annál vékonyabbra nyújtható. A tésztát borítsuk be nedves ruhával és tegyük félre pihenni.
A spenótot megmossuk, jól lecsorgatjuk, nagyon apróra felvágjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és jól összekeverjük. A tésztát 4 cm átmérőjű rúddá gyúrjuk és 0,5 cm-es darabokra vágjuk fel. Ezekből vékony köröket hengerelünk, egyik oldalát megkenjük szezámolajjal és közepére spenótos tölteléket teszünk. Félbehajtjuk és a széleket összenyomkodjuk. A gőzölőbe zsírpapírt helyezünk és elrendezzük a gombócokat rajta. Forrástól számítva kis lángon 20 percig gőzöljük.


ÉDES-SAVANYÚ HAL

Hozzávalók:
3/4 kg hal
2 teáskanál só
1,5 evőkanál olaj
40 g disznózsír
2 db kicsi chili paprika, kimagozva, felaprítva
6 szál újhagyma, 5 cm-es darabokra felvágva
6 szelet friss gyömbér
1 db piros paprika, kimagozva, felvágva
3 db bambuszrügy (konzerv), feldarabolva
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál borecet
1,5 evőkanál cukor
1,5 evőkanál paradicsompüré
3 evőkanál narancslé
1 evőkanál búza- vagy kukoricakeményítő 5 evőkanál csirkehúslevesben elkeverve

Elkészítés:
Kenjük be a halat kívül-belül sóval és olajjal, majd 30 percig állni hagyjuk. Helyezzük a halat egy hőálló, ovális tálra és tegyük a gőzölőbe. 15 percig gőzöljük. Ezalatt a disznózsírt kis lángon felolvasztjuk és hozzáadjuk a chilipaprikát, egy percig együtt sütjük. Majd a keményítő-leves keverék kivételével mindent hozzáadunk a zsírhoz és néhány pillanatig sütjük, hogy az ízek összeálljanak. Végül a keményítő keveréket is hozzáadjuk és addig keverjük, míg megsűrűsödik. A szószt óvatosan a halra öntjük, melegen tálaljuk.


PÁROLT SERTÉSHÚS RIZSLISZTTEL

Hozzávalók:
1 kg malachús
2 evőkanál száraz fehér bor
3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál cukor
1/2 teáskanál ötfűszer keverék
75 g rizsliszt
1-2 fej saláta leveleire szedve

Elkészítés:
Vagdossuk be a bőrt és a zsíros részt egyenletesen, majd vágjuk fel 4 cm-es kockákra. A fehér bort, szójaszószt, ötfűszer keveréket és cukrot keverjük össze. Tegyük a húskockákat ebbe a szószba és 30 percig hagyjuk állni. Ezalatt a rizslisztet egy teflon edényben kicsit megpirítjuk, hogy megszínesedjen. A húskockákat egyenként megforgatjuk benne. A gőzölőrácsot több rétegben beborítjuk a salátalevelekkel, és erre helyezzük a húskockákat. 2 órán keresztül gőzöljük. Amikor elkészül nagyon piha és ízletes. Melegen tálaljuk a salátalevelekkel együtt, amik felveszik a kiolvadó zsírt, és szintén nagyon ízletesek.


GŐZÖLT HAL FEKETE BABBAL

Hozzávalók:
3/4 kg egész hal (keszeg, pisztráng)
1/2 teáskanál só
csipet bors
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál sós fekete bab (8-10 percig kiáztatva, szárítva és apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 teáskanál finomra vágott friss gyömbér
1 szál újhagyma és néhány a díszítéshez
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz fehér bor

Elkészítés:
Dörzsöljük be a halat sóval, borssal kívül-belül egyaránt és forgassuk meg kukoricalisztben. Helyezzük a halat egy hőálló tányérra és szórjuk rá a babból, gyömbérből, fokhagymából, újhagymából készült keveréket, meglocsoljuk olajjal, szójaszósszal, és a fehér borral. A tálat a bambuszgőzölőbe helyezzük és 20-25 percig gőzöljük. Tálalásnál még ráöntjük a szószt és újhagymával díszítjük.


GŐZÖLT TOJÁS-SODÓ

Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
150 g darált marha vagy sertéshús
3 evőkanál apróra vágott hagyma
2 teáskanál szójaszósz
4 db tojás
350 ml húsleves vagy víz
nagy csipet só

Elkészítés:
A felforrósított olajhoz adjuk a húst, hagymát, szójaszószt, és 2 percig sütjük. A felvert tojásokat összekeverjük a húslevessel és sóval. A húst egy hőálló edénybe helyezzük és a tetejére öntjük a tojásos keveréket. Letakarjuk és kb. 15 percig gőzöljük, míg a sodó megszilárdul. Melegen tálaljuk.


GŐZÖLT HAL EGÉSZBEN, GYÖMBÉRREL ÉS ZÖLDHAGYMÁVAL

Hozzávalók:
1 egész keszeg vagy sügér, 500 g-os
1,5 teáskanál kínai rizsbor
1,5 teáskanál só
1/4 teáskanál fehér bors
6 szál újhagyma
friss gyömbér, 4 cm-es csíkokra vágva
1,5 teáskanál olaj
2 teáskanál világos szójaszósz
1 szál friss koriander zöldje

Elkészítés:
A halat megtisztítjuk a pikkelyektől és a belsőségtől. Alaposan megmossuk és szárazra töröljük, mindkét oldalon átlósan bevagdossuk. A borral meglocsoljuk és tíz percig állni hagyjuk. Sóval, borssal bedörzsöljük és egy beolajozott tálra helyezzük. A hagymát feldaraboljuk, és felét a gyömbér felével együtt a hal belsejébe tesszük, másik felével megszórjuk a tetejét. Szójaszósszal, olajjal és egy kis vízzel is meglocsoljuk a halat. Lefedve magas hőn kb. tíz percig gőzöljük, amíg megpuhul. Úgy tudjuk ellenőrizni, ha egy tűvel a vastagabb résznél megszúrjuk. Ha a hús nem ereszt rózsaszín folyadékot, a hal kész. Ne főzzük túl!
A kifőtt levével leöntjük és tálalás előtt koriander zöldjével díszítjük.


GŐZÖLT HÚSGOMBÓCOK

Hozzávalók:
Tészta:
2 teáskanál szárított élesztő
300 ml meleg víz
1 evőkanál cukor
1/2 kg liszt
Töltelék:
1 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma, összetörve
1 szál újhagyma, apróra vágva
1 evőkanál száraz fehér bor
1 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál osztriga mártás
2 teáskanál cukor
120 ml víz
225 g maradék sült hús
1 teáskanál búza- vagy kukoricakeményítő

Elkészítés:
Az élesztőt feloldjuk meleg vízben és egy teáskanál cukrot is adunk hozzá. Meleg helyen állni hagyjuk, míg felfut. A lisztet és a maradék cukrot összekeverjük egy tálban és az élesztővel összegyúrjuk. Belisztezett deszkán könnyű tésztává gyúrjuk. 2 óráig meleg helyen pihentetjük.
Töltelék:
Megforrósított olajban a fokhagymát és újhagymát egy pillanat alatt átsütjük. Hozzáadjuk a fehér bort, szójaszószt, osztriga mártást és a cukrot, 20 mp-ig sütjük. Beleöntjük a vizet és felforraljuk. A feldarabolt húst is hozzáadjuk és 1 percig főzzük. Majd a keményítő-víz keveréket is hozzáadjuk, addig keverjük, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Elfelezzük a tésztát és hengert formálunk belőle. Mindkét hengert tíz egyforma részre vágunk fel. 7-8 cm átmérőjű köröket formálunk belőlük, közepükbe 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a széleket jól összenyomkodjuk. A gőzölőbe egy megnedvesített ruhát helyezünk, a gombócokat erre rakjuk és 15 percig gőzöljük. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: Hűtőben 1 hétig is elállnak, gőzöléssel újra melegíthetők.