Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Hálózatok Hinduizmus, jóga India Indonézia, Szingapúr Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Mélyadaptáció Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

BAB (dou)
Kínában a legismertebb bab a proteinben gazdag szójabab, amelyből a legközismertebb kínai ételek egyikét, a babsajtot (doufu) készítik. A "babtúrót" enni kifejezés a szeretkezésre utal. Tajvanon az anyós babtúróval (dougan) ajándékozza meg az új menyét, amellyel azt a kívánságát fejezi ki, hogy megszületendő gyermeke magas rangú hivatalnokká (da guan) váljon (ez az asszociáció a Tajvanon használt dialektusban meglévő két szó hasonlóságán alapul).