Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Hálózatok Hinduizmus, jóga India Indonézia, Szingapúr Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Mélyadaptáció Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Horváth Boldizsárné
INDONÉZIAI RECEPTEK
Húsz ország konyhája, Európa, 1985, 339-358. oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Indonéziát valamikor a fűszerek szigetének nevezték. Ma is megterem rajta szinte valamennyi trópusi fűszer, növény és gyümölcs. A szigetlakók jobban kedvelik a nyers gyümölcsöt és a gyümölcssalátát, mint a tésztaféléket. Egypár olyan receptet is leírtam, aminek a hozzávalói nálunk is kaphatók, s mégis szokatlan, sőt egzotikus salátákat, édességeket készíthetünk belőlük.
Ma már az egész világon ismerik az indonéz ételkülönlegességeket: a nemzeti eledelnek is nevezhető satét (apró pácolt húskockák nyárson sütve), a gado gadót (indonéz saláta), a pirított rákféléket, a közkedvelt babcsírával vagy bambuszrüggyel készült ételek különböző változatát.
Az indonéz háziasszony legszívesebben földimogyoró-olajjal főz, amely szagtalan és íztelen lévén, nem zavarja meg a fűszerek harmóniáját. Búza- és kukoricaliszt helyett is inkább pirított földimogyoróval sűríti az ételt. Magában vagy más fűszerekkel (gyömbérrel, fokhagymával, koriandermaggal stb.) zúzzák finom porrá vagy krémmé ezt a gyakran használt mogyorófajtát. A kurkuma, mellyel ételeiket sárgára színesítik, itthon is kapható. A tamarind, amelyet savanyításra használnak, citromlével és egy kis citromhéjjal helyettesíthető.
Amint a receptekből is kitűnik, az ételek egy részét pirítják vagy párolják, de mindig csak kevés vízzel és rendkívül rövid ideig, így az indonéz húsok és zöldségek kevesebbet vesztenek értékes tulajdonságaikból. És a fűszerek mégis tökéletesen átitatják aromájukkal az ételeket.
Egy nagyobb szabású indonéz ebéd vagy vacsora terített asztala emlékezetes látvány. Ha szerényebb lehetőségeink szerint utánozni akarjuk, egyszínű abrosszal terítsünk, a rizs mély tálban, forrón kerüljön az asztalra. Ha büfészerű megoldást választunk, a receptekben leírt módon tálaljuk az ételeket, és az összes fogást egyszerre tegyük az asztalra. Töltsünk meg félig 10-12 kis üvegtálkát salátákkal, apróra vágott piros almával, kókuszreszelékkel, apróra vágott őszibarackkal - lehet befőtt is. Ha satét tálalunk, tegyünk 1-2 evőkanál satemártást 5-6 kistányérba, és rakjuk körül velük a satét. A lényeg az, hogy minden étel külön-külön tálban kerüljön az asztalra. A vendégek körüljárják az asztalt, és előbb a rizsből, főételekből vesznek, majd ízlés szerint 1-2 evőkanálnyit a köretekből, a gado gadóból, a mártásokból, a különböző salátákból.
Igyekeztem olyan recepteket közreadni, amelyeknek az elkészítéséhez a kevésbé bátrak is kedvet kapnak, azok számára viszont, akik a rendkívülit kedvelik, átnyújtok egy Jáva szigeti ételkülönlegességet: a tengeri fecskék fészkéből készült étel receptjét. Íme: a madárfészket több vízben alaposan megmossuk. Földimogyoró-olajjal bedörzsöljük. Újból gondosan megtisztítjuk, és 3 órát áztatjuk. Készítsünk erős tyúkhúslevest, szűrjük le a levét, és tegyük bele a madárfészket. Lassú tűzön, lefedve pároljuk egy órát. Forrón tálaljuk.

 

ELŐÉTELEK

Húsos palacsinta (Lumpia)

Hozzávalók:

1 tcs. szitált sima liszt,
1 tcs. víz,
5 tojás,
csipet só,
olaj a sütéshez.
Töltelék:
1 tcs. főtt, apróra vágott marhahús,
1 szál friss újhagyma apróra vágva,
1 tk. finomra vágott zellerlevél,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
1 ek. olaj,
3 ek. rák (konzerv),
1 ek. ketchup,
késhegynyi törött bors,
só.
Öntet:
3 ek. ketchup,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
1 mk. nagyon csípős pirospaprika,
só,
1 ek. citromlé,
liszt,
víz.

Keverjük össze a lisztet, a sót és a tojást, lassan adagoljuk hozzá a vizet. A sima, híg tésztából süssünk kistányér nagyságú palacsintát, vigyázva, hogy sütés közben meg ne barnuljon. Tegyük az olajat egy serpenyőbe az új- és fokhagymával, a zellerrel együtt. Pirítsuk meg félig. Adjuk hozzá a főtt húst, rákot, ketchupot, keverjük össze, és pároljuk 3 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt masszából rakjunk a palacsinta egyik oldalára, hajtsuk be a két szélét, és göngyölítsük fel a szokásos módon. Keverjünk össze egy kis vizet liszttel, és ragasszuk le a palacsinta széleit belülről. Forró bő olajban süssük ki aranysárgára, rakjuk melegített tányérokra. Keverjük össze az öntethez valókat, és öntsük le vele a palacsintákat. Forrón tálaljuk.

 

Rákkal töltött gomba

Hozzávalók:

6 nagy, megtisztított csiperkegomba,
8 rákfarok (konzerv),
1 ek. vaj,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. apróra vágott, párolt újhagyma,
8 dkg darált disznóhús,
késhegynyi törött bors,
só,
2 ek. olaj,
1 tk. szójamártás,
1 tk. citromlé,
csipet cukor.

Pároljuk 3-4 percig a vajban a rákot, a hagymát és az apróra vágott gombatönköt, adjuk hozzá a petrezselymet, a darált húst, a sót és a törött borsot, pároljuk még 2-3 percig, majd töltsük meg vele a gombát. Tegyük tűzálló tepsibe az olajat és a gombát töltelékkel felfelé, keverjük össze a szójamártást, a citromlevet, a cukrot, és locsoljuk meg vele a gombát. Pároljuk még 10-15 percig.

 

Gyömbéres csirkemáj

Hozzávalók:

2 fej közepes nagyságú vöröshagyma apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma négyfelé vágva,
1 szelet citrom,
2 kimagozott csípős zöldpaprika darabokra vágva,
3 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
1/2 kg tisztított csirkemáj,
1 mk. gyömbérpor,
1 mk. porcukor,
2 dl kókusztej.

Keverjük össze alaposan a fokhagymát, vöröshagymát, citromot és zöldpaprikát. Tegyük az olajjal együtt serpenyőbe, állandóan kevergetve pároljuk lassú tűzön 10 percig. Vágjunk ketté minden májdarabot, és tegyük a porcukorral, gyömbérporral és sóval együtt a hagymás olajba. Pirítsuk 2-3 percig, majd öntsük hozzá a kókusztejet, és pároljuk, amíg a kókusztej be nem sűrűsödik. Tálaljuk melegített pecsenyéstálon.

 

Fűszeres hal

Hozzávalók:

1 kg filézett fogas félig megfőzve,
1/2 dl földimogyoró- vagy salátaolaj,
3/4 ek. nagyon csípős pirospaprika,
1 tk. őrölt köménymag,
1/2 mk. őrölt kurkumagyökér,
1 ek. víz,
6 erezd reszelt fokhagyma,
1 1/2 ek. apróra vágott gyömbérgyökér,
3 kis fej vöröshagyma karikára vágva,
1 hámozott, kimagozott paradicsom apróra vágva,
só,
1/2 l kókusztej,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.

A köménymagot, a kurkumát és a fokhagymát mozsárban zúzzuk finom porrá. Szükség esetén adjuk hozzá az 1 ek. vizet is. Keverjük jól össze a pirospaprikával. Tegyük serpenyőbe az olajjal, zöldpaprikával együtt, pirítsuk 1 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomdarabokat és a halfilét is. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 5 percig, öntsük hozzá a kókusztejet és a sót. Pároljuk még 10 percig, hintsük meg petrezselyemmel, és forró rizzsel tálaljuk.

 

Töltött tök szójamártással

Hozzávalók:

2 tisztított, tölteni való tök,
1/4 kg darált disznóhús,
1 ek. reszelt vöröshagyma,
késhegynyi őrölt gyömbérgyökér,
1 mk. gombapor,
2 ek. víz,
1 tcs. főtt rizs,
1 tk. Delikát 8.,
1 1/2 dl víz,
3 tk. szójamártás,
csipet cukor,
1 tk. citromlé,
2 tk. kukoricaliszt,
2 dl víz,
só,
2 ek. párolt zöldborsó.

Keverjük össze a darált húst, hagymát, gyömbér- és gombaport, sót, rizst és a 2 ek. vizet, és pirítsuk 1-2 percig. Vágjuk le a tök két végét, és vigyázva vágjuk ki a belsejét. Hámozzuk meg csíkozva. Töltsük meg a rizses-húsos masszával. Tegyük zománcozott edénybe, öntsük hozzá az olajat és az 1 1/2 dl vízzel elkevert Delikátot. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 25 percig, majd fedő nélkül rakjuk a sütőbe, és süssük 15-20 percig. Keverjük el a szójamártást a kukoricaliszttel, cukorral, adjuk a vízhez (2 dl), és forraljuk fel. Öntsük bele a citromlevet, ízlés szerint még sót. Vágjuk háromfelé a megsült tököt, tegyük melegített hosszúkás tálra, öntsük rá a szójamártást, és szórjuk végig a meleg zöldborsóval.

 

FŐÉTELEK

Sate

Hozzávalók:

1 kg vesepecsenye 2 cm-es kockákra vágva.
Páclé:
1 fej vöröshagyma apróra vágva,
4 gerezd reszelt fokhagyma,
1/2 citrom leve,
1 evőkanál szójamártás,
16 bambuszpálcika.

Keverjük össze a hús kivételével az összes hozzávalót, majd adjuk hozzá a húskockákat. Pácoljuk 3 órát, időnként forgassuk a húskockákat. Tálalás előtt készítsük elő a 16 db vékony, hosszú pálcikát, vizezzük be, majd húzzuk fel a húskockákat, kb. 4-5 db-ot egy pálcikára úgy, hogy csak az egyik felét töltsük meg a pálcikáknak. Süssük meg, lehetőleg faszenes parázs felett, de grillsütő is megfelel a célnak. Közben tegyünk salátaleveleket egy hosszú, ovális vesszőkosárba, és rakjunk a kosárka mindkét végére 8-8 pálcikát úgy, hogy a pálcikák üres vége kiálljon a kosárból. Azonnal tálaljuk mártásokkal.

 

Pirított rizs disznóhússal és rákkal

Hozzávalók:

3 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
6 gerezd szétnyomott fokhagyma,
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva,
1/2 kg disznóhús 2 cm-es kockákra vágva,
1/2 mk. nagyon csípős pirospaprika,
1/2 tk. őrölt kurkumagyökér,
1 tk. reszelt gyömbér,
törött bors,
só,
30 dkg rizs,
30 dkg tisztított rák,
1 dl víz,
1/2 ek. Delikát 8.,
2 tcs. főtt zöldborsó,
2 ek. finomra vágott petrezselyem.

Mossuk meg a rizst folyó víz alatt, és áztassuk 1 órát. Rakjuk bő, sós vízbe, főzzük 10 percig, szűrőben csurgassuk le. Pirítsuk üvegesre a vörös- és fokhagymát az olajban. Tegyük bele a húst, és pirítsuk barnára. Rakjuk hozzá a pirospaprikát, a kurkumagyökeret, a gyömbért, a törött borsot, a sót és a főtt rizst. Kétágú villával keverjük össze, és pirítsuk még 5 percig, adjuk hozzá a vizet, a Delikátot, a rákdarabokat, a zöldborsót és a petrezselymet. Állandóan kevergetve pároljuk még 8-10 percig. Tegyük melegített pecsenyéstálra, és forrón tálaljuk.

 

Rák csilipaprikával

Hozzávalók:

1 kg tisztított rák,
3/4 tk. só,
4 szárított cseresznyepaprika kettévágva,
6 evőkanál salátaolaj,
1 tk. reszelt gyömbérgyökér,
5 gerezd fokhagyma,
3 szál tisztított, apróra vágott zöldhagyma,
3 1/2 dl víz,
1 ek. Vegeta,
2 ek. szójamártás,
1 ek. citromlé,
csipet cukor,
1 ek. finomra vágott petrezselyem.

Töröljük meg a rákot, és sózzuk be. Tegyük az olajat egy nagy serpenyőbe, ha az olaj forró, adjuk hozzá a cseresznyepaprikát és a rákot, pirítsuk 1 percig. Rakjuk hozzá a gyömbérreszeléket, a fokhagymát és a zöldhagymát, és pirítsuk tovább, öntsük hozzá az összes többi megmaradt hozzávalót. Addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Rizzsel tálaljuk melegített pecsenyéstálon.

 

Pirított rizs (Nasi Goreng)

Hozzávalók:

1/2 kg darabokra vágott főtt csirkehús,
2 tcs. rizs (kb. 40 dkg),
6 dl forró víz,
3 gerezd apróra vágott fokhagyma,
4 ek. apróra vágott vöröshagyma,
1 csípős, hegyes zöldpaprika vékonyra vágva,
4 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
1 mk. csilipor,
5 dkg szárított apró rák,
1 ek. vaj,
4 tojásból készült omlett,
só,
törött bors,
1 karikára vágott csemegeuborka.

Áztassuk be a rizst, hagyjuk állni 1 órát. Pirítsuk üvegesre az olajban a vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a csípős paprikát, a csiliport, a csirkét, pirítsuk még 3 percig. Vegyük le a tűzről, öntsük a rizst a forró vízbe, főzzük 8 percig, utána szitában csurgassuk le, majd öntsük konyharuhával kibélelt tepsibe, hogy száradjon, amíg kihűl. Rakjuk a szárított apró rákot egy mély edénybe annyi langyos vízzel, hogy befedje. Ismét tegyük a tűzre a csirkés lábost; ha forró az olaj, rakjuk bele a rizst, öntsük le a szárított rákról a vizet, azt is tegyük bele, és pirítsuk aranysárgára. Szórjuk be a törött borssal és a sóval, keverjük állandóan, nehogy leégjen. Ha kész, fedjük le, takarjuk be az edényt vastag konyharuhákba, fogyasztásig rakjuk meleg sütőbe, és tálaljuk melegített mély tálban. Tálalás előtt vágjuk hosszú, vékony csíkokra az omlettet. Tegyük a forró omlett-csíkokat rácsszerűen a rizses hús tetejére, és tegyük közéjük az uborkadarabokat.

 

Kókusztejben párolt hal

Hozzávalók:

70-80 dekás filézett süllő,
1/2 mk. frissen őrölt bors,
só,
4 db száraz, csípős cseresznyepaprika,
késhegynyi őrölt kömény- és koriandermag,
2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma,
1 tk. apróra vágott fokhagyma,
1 tk. citromlé,
1 mk. reszelt citromhéj,
késhegynyi reszelt kurkumagyökér,
3 evőkanál salátaolaj,
2 dl kókusztej,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.

Vágjuk hatfelé a halfilét, sózzuk, borsozzuk meg, hagyjuk 1/2 órát állni. Keverjük össze az olaj, a petrezselyem és a kókusztej kivételével az összes hozzávalót. Majd az olajjal együtt tegyük serpenyőbe, és pirítsuk 2 percig. Öntsük rá a kókusztejet, és lassú tűzön pároljuk 5 percig. Rakjuk hozzá a haldarabokat, és pároljuk még 15 percig. Tálalás előtt tegyük a halat egy kis pecsenyéstálra, szórjuk be petrezselyemmel.

 

Jávai sült hal

Hozzávalók:

1 kg tisztított ponty szeletekre vágva,
1 ek. porcukor,
2 ek. szójamártás,
2 ek. finomra vágott petrezselyem,
2 gerezd szétnyomott fokhagyma,
1 mk. törött bors,
3 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
2 kimagozott cseresznyepaprika apróra vágva,
1/2 dl citromlé.

A hal kivételével tegyük az összes hozzávalót egy edénybe, és keverjük össze. Rakjuk hozzá a halszeleteket is, és hagyjuk 25 percig állni. Tegyük forró grillsütőbe, süssük egy-egy oldalát vastagságától függően 8-12 percig, közben locsoljuk a páclével. Tegyük melegített, kerek, lapos tálra.

 

Disznóoldalas gyümölcsmártással

Hozzávalók:

1 1/2 - 2 kg disznóoldalas,
1/2 dl víz,
1/2 dl tokaji szamorodni,
1/4 dl szójamártás,
2 ek. paradicsompüré,
1 ek. citromlé,
1 tk. porcukor,
1 tk. nagyon csípős pirospaprika,
3 tcs. hámozott, apróra vágott őszibarack,
1/2 tk. gyömbérpor,
1/2 tk. fokhagymasó,
1 ek. méz.

Keverjük össze a vizet, a tokaji szamorodnit és a szójamártást, tegyük nagy, zománcozott tepsibe a húst, öntsük rá a keveréket. Közepesen meleg sütőben süssük 1 1/2 óráig, közben locsoljuk. Vegyük ki a húst a sütőből. Keverjük jól össze a keverőgépben az összes megmaradt hozzávalót, utoljára keverjük bele a tepsiben lévő húslét is. Tegyük vissza a tepsit a sütőbe, süssük 10 percig a húst, majd locsoljuk meg a gyümölcsmártással, és addig süssük, amíg a hús meg nem puhul. Melegített tálon rizzsel tálaljuk.

 

Pirított húsgombóc

Hozzávalók:

1/2 kg disznó- vagy marhahús darálva,
3 mogyoróhagyma apróra vágva,
1 tojás,
1 mk. reszelt gyömbér,
1/2 tk. só,
1 ek. citromlé,
1/2 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. kukoricaliszt,
olaj a sütéshez.

A kukoricaliszt és az olaj kivételével keverjük össze az összes hozzávalót, és készítsünk belőle dió nagyságú gombócokat. Forgassuk meg a kukoricalisztben, és forró olajban süssük ki aranysárgára. Melegített mély tálkákban mártással tálaljuk.

 

Jávai párolt csirke

Hozzávalók:

1-1 1/2 kg-os tisztított csirke négyfelé vágva,
3 dl víz,
1 ek. szójamártás,
1 fej vöröshagyma vékony karikára vágva,
1/2 mk. törött bors,
4 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
4 ek. apróra vágott vöröshagyma,
1 zöldpaprika vékony szeletekre vágva,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
1 tk. reszelt, friss gyömbér,
1 csipet őrölt köménymag,
2 szegfűszeg,
1/2 mk. reszelt szerecsendió,
1 tk. citromlé,
egy kis darab citromhéj,
só.

Lassú tűzön, lefedve pároljuk a vízben 20-25 percig a csirkét a vörös- és fokhagymával, szójamártással és törött borssal. Vegyük ki a csirkét, és töröljük meg. Pirítsuk meg mindkét oldalát az olajban. Szedjük ki a csirkét. Tegyük az olajba, amiben sült - a szójamártásos csirkelé, a csirkedarabok és a citromlé kivételével -, az összes maradék hozzávalót. Pirítsuk üvegesre a hagymát, öntsük rá a csirkelevet, a megpirított csirkedarabokat és a citromlevet. Pároljuk lassú tűzön, lefedve 20-25 percig, vagy addig, amíg a hús megpuhul. Tálaljuk melegített pecsenyéstálon, gado gado salátával és pirított rizzsel.

 

Vagdalt hús gombával

Hozzávalók:

1 kg apróra vágott, kicsontozott marhahús,
4 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva,
4 gerezd fokhagyma apróra vágva,
késhegynyi törött bors, só,
2 dl víz,
1 ek. Vegeta 40.,
1/4 kg tisztított, vékony szeletekre vágott gomba.

Lassú tűzön pirítsuk barnára a húst az olajban, tegyük bele a hagymát, fokhagymát, törött borsot és sót, fedjük le, és pároljuk, amíg a víz el nem párolog, rakjuk hozzá a vizet és a Vegetát, ha a hús megpuhult, adjuk hozzá a gombát, és főzzük, amíg a lé el nem forr. Forró rizzsel tálaljuk.

 

Borjúhús édes mártással

Hozzávalók:

1 kg kockára vágott borjúhús,
4 ek. liszt,
késhegynyi cayenne-i bors,
só,
6 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
6 fej nagy darabokra vágott vöröshagyma,
3 kimagozott, karikára vágott paradicsom,
30 dkg tisztított csiperkegomba szeletekre vágva,
30 dkg darabolt ananász (konzerv),
2 tcs. ananászlé,
3 nagy, hámozott, kimagozott paradicsom négyfelé vágva,
2 evőkanál méz,
4 ek. borecet,
2 ek. szójamártás,
2 ek. kukoricaliszt.

Keverjük össze a lisztet a cayenne-i borssal és a sóval. Forgassuk meg benne a húsdarabokat, forró olajban süssük ki. Pirítsuk meg a hagymát, a paprikát és a gombát; a hússal, az ananászdarabokkal és -lével pároljuk 5 percig. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, mézet, ecetet és a szójamártást. Pároljuk még 15 percig, keverjük bele a kukoricalisztet, és lassú tűzön, lefedve pároljuk még 10 percig. Tálaljuk forró rizzsel.

 

Csirkecomb kókuszreszelékkel

Hozzávalók:

2 dl víz,
2 dl tej,
20 dkg kókuszreszelék,
3 ek. olaj,
3 ek. apróra vágott vöröshagyma,
2 gerezd apróra vágott fokhagyma,
60 dkg főtt csirkecomb darabokra vágva,
2 mk. reszelt, friss gyömbérgyökér,
1/2 ek. őrölt koriandermag,
csipetnyi őrölt köménymag,
1 mk. csilipor,
késhegynyi pirospaprika és só.

Öntsük a vizet, a tejet a kókuszreszelékre, és hagyjuk 20 percig állni. Pirítsuk 2-3 percig a hagymát, fokhagymát az olajban. Szitában nyomkodjuk ki a kókuszreszelékből a kókusztejet egy kanál hátlapjával. A szitában maradt kókuszreszeléket tegyük az olajos serpenyőbe, és pirítsuk tovább az olajos hagymával. Ha elpárolog a víz, pirítsuk még 1-2 percig. Közben tegyük a csirkedarabokat zománcozott lábosba, és szórjuk rá a gyömbért, koriandert, köménymagot, csiliport, pirospaprikát és sót. Öntsük rá a kókuszos masszát és a kókusztejet. Fedő nélkül, alacsony hőfokon pároljuk (nem szabad, hogy forrjon) 20-25 percig. Rakjuk mély tálba, adjunk hozzá forró rizst.

 

Mézzel fényezett disznócsülök

Hozzávalók:

1 1/2 kg bőrös disznócsülök,
3 ek. olaj,
1 tk. gyömbérpor,
2 tk. só,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1 ek. méz,
1 dl olaj a sütéshez,
2 sárgarépa.

Tisztítsuk meg jól a csülköt, vékony késsel válasszuk le a bőrt a húsról, kenjük be a húst a fokhagymával és a fele sóval. Illesszük vissza a bőrt, tegyük a csülköt mély vastepsibe. Keverjük össze a 3 ek. olajat a megmaradt sóval és gyömbérrel, kenjük be vele a csülköt. Adjuk hozzá az 1 dl olajat, és lassú tűzön, lefedve pároljuk 35 percig, majd tegyük forró sütőbe a répával, és öntözzük a megmaradt gyömbéres olajjal. 40 perc múlva vegyük ki a sütőből, és hegyes késsel vagdaljuk be a bőrét. Kenjük be a mézzel, mérsékeljük a lángot, és süssük 10-15 percig. Ha fényes barnára sült, tegyük egy melegített tálra, vágjuk karikára a megsült sárgarépát, és rakjunk egy-egy karikát a bevagdosott részekbe.

 

Pirított zöldséges marhahús

Hozzávalók:

1 kg hátszín 1 cm vastag szeletekre vágva,
4 újhagyma 5 cm-es darabokra vágva,
3 ek. szójamártás,
2 ek. paradicsompüré,
1 ek. porcukor,
1 ek. borecet,
1 ek. apróra vágott gyömbér,
3 ek. tokaji szamorodni,
törött bors,
2 nagy sárgarépa négyfelé vágva,
5 zellerszár (levél nélkül) 5 cm hosszúra vágva,
5 szem gomba apróra vágva,
1 dl földimogyoró- vagy salátaolaj,
só.

Vágjuk a hússzeleteket 1 cm széles csíkokra, tegyük tűzálló edénybe, adjuk hozzá az újhagymát, szójamártást, paradicsompürét, cukrot, ecetet, gyömbért, tokaji szamorodnit és törött borsot. Fedjük le, és hagyjuk állni. Rakjuk az olajat nagyméretű serpenyőbe a sárgarépával, a zellerszárral és a gombával együtt. Állandóan kevergetve pirítsuk 4-5 percig, vagy amíg megpirul a zöldség. Öntsük a maradék olajat egy másik serpenyőbe, tegyük bele a húst, és kétágú villával megállás nélkül keverjük 5-6 percig. Vegyük le a tűzről, keverjük össze a pirított zöldséggel. Forrón tálaljuk. Adjunk hozzá rizst.

 

SALÁTÁK

Almasambal

Hozzávalók:

2 jonatánalma kimagozva és kockára vágva,
1 ek. apróra vágott, kimagozott friss cseresznyepaprika,
1 tk. finomra vágott friss mentalevél,
egy ek. citromlé,
só,
csipet törött bors.

Tálalás előtt keverjük össze a hozzávalót. Rakjuk egy kis méretű mély tálba. Tálaljuk.

 

Gado gado I.
(saláta mogyorómártással)

Hozzávalók:

2 tcs. apróra vágott káposzta,
ugyanennyi friss spenót megtisztítva,
1 tcs. sárgarépa gyufaszál vékonyra vágva,
ugyanennyi kettétört, tisztított zöldbab,
1 tcs. babcsíra,
1 nagyméretű hámozott burgonya kockára vágva,
1 salátalevél apróra vágva,
1 csemegeuborka kockára vágva,
1 tcs. pirított földimogyoró,
10 dkg földimogyoróvaj,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
1-2 kimagozott, csípős, hegyes zöldpaprika apróra vágva,
1 tk. porcukor,
1 ek. citromlé,
1 ek. nam pla,
2 kemény tojás.

Pároljuk majdnem puhára a káposztát, spenótot, sárgarépát, zöldbabot, babcsírát és burgonyát külön-külön edényben. Keverjük össze alaposan a keverőgépben a pirított mogyorót és mogyoróvajat, fokhagymát, csípős paprikát, porcukrot, citromlevet és a nam plát. Öntsük a mennyiségnek megfelelő nagyságú kis mély tálkába. Tegyük a tálat egy lapos, kerek tésztástál közepére. Rakjuk körül a salátalevelekkel, majd tegyük a levelek közé a párolt zöldséget, a kockára vágott uborkát és a gerezdekre vágott főtt tojást.

 

Gado gado II.
(káposzta- és zöldbabsaláta)

Hozzávalók:

40 dkg vékonyra vágott, párolt káposzta,
1 tcs. hosszában vágott, párolt zöldbab,
2 tcs. héjában főtt, hámozott és szeletekre vágott burgonya,
1 tcs. párolt babcsíra,
2 kemény tojás karikára vágva,
7 megtisztított mogyoróhagyma apróra vágva,
3 gerezd fokhagyma apróra vágva,
1 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
1 tk. reszelt, friss gyömbérgyökér,
1 ek. földimogyoróvaj,
1/2 mk. nagyon csípős pirospaprika,
só,
5-6 ek. víz.

Pirítsuk aranysárgára a mogyoróhagymát és a fokhagymát az olajban. Adjuk hozzá a gyömbért, pirospaprikát, sót, vizet, és pároljuk 3 percig. Tegyük bele a mogyoróvajat, és pároljuk még 3 percig. Tegyük a káposztát hosszúkás tálra, rakjuk rá a zöldbabot, majd erre a burgonyaszeleteket, és végül szórjuk rá a babcsírát. Öntsük le a forró mártással. Azonnal tálaljuk.

 

Uborkasambal I.

Hozzávalók:

2 megtisztított, karikára vágott uborka,
1 ek. erős ecet,
6 ek. víz,
1 mk. currypor,
törött bors,
só.

Forraljuk fel az ecetet, a vizet és a curryport. Adjuk hozzá az uborkát, főzzük 1 percig, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Rakjuk üvegtálkákba.

 

Uborkasambal II.

Hozzávalók:

2 hámozott uborka vékony szeletekre vágva,
2 csípős, hegyes paprika apróra vágva,
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva,
2 ek. kókuszreszelék,
3 ek. forró víz,
1 ek. citromlé,
só.

Tegyük a kókuszreszeléket forró vízbe. Hagyjuk 20 percig állni. Rakjuk az összes többi hozzávalót mély tálkába, öntsük a kókuszreszeléket sűrű szitába, és egy kanál hátlapjával nyomkodjuk ki a kókusztejet. Keverjük össze az uborkával. Hűtsük le.

 

KÖRETEK ÉS MÁRTÁSOK

Satemártás I.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma apróra vágva,
1 hegyes csípős paprika apróra vágva,
1 ek. citromlé,
2 ek. édes szójamártás.

Keverjük össze az összes hozzávalót fogyasztás előtt 2 órával, és tegyük mély tálkába.

 

Satemártás II.

Hozzávalók:

2 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
1 fej vöröshagyma karikára vágva,
2 szál tisztított zöldhagyma apróra vágva,
1 hegyes csípős paprika,
1 mk. csilipor,
10 dkg pörkölt mogyoró,
1 1/2 dl víz,
1 tk. porcukor,
2 1/2 tk. szójamártás,
1 1/2 ek. citromlé,
só.

Lassú tűzön pirítsuk a vöröshagymát az olajban. Tegyük a zöldhagymát, a hegyes paprikát, a csiliport, a mogyorót a keverőbe. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Keverjük simára, öntsük a pirított hagymára. Pároljuk 5-6 percig, majd öntsük hozzá a megmaradt vizet és a porcukrot, főzzük még 5 percig. Tegyük hozzá a citromlevet, a szójamártást, a sót, keverjük jól össze, rakjuk mély tálkákba.

 

Rizskészítés indonéz módra

Mossuk meg folyó víz alatt a rizst. Áztassuk 1 órát. Tegyük bő, sós vízbe, és főzzük 10 percig, vagy amíg megpuhul. Öntsük szűrőbe, és öblítsük le forró vízzel. Hagyjuk lecsurogni. Állítsuk a szűrőt a rizzsel forró vízzel félig telt fazék tetejére. Fedjük le a szűrőt szalvétával, hagyjuk 5 percig állni, majd halmozzuk a rizst mély tálba.

 

Pirított rizs zöldbabcsírával

Hozzávalók:

25 dkg rizs,
1 ek. salátaolaj,
2 szál tisztított, apróra vágott újhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kimagozott paradicsompaprika vékony szeletekre vágva,
12 dkg friss babcsíra,
1 tk. szójamártás,
1/2 tk. citromlé,
csipet cukor,
törött bors,
só.

Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, áztassuk 30 percig, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Pirítsuk üvegesre az újhagymát és a fokhagymát az olajban, tegyük bele a paradicsompaprikát, pirítsuk még 5 percig, rakjuk hozzá a főtt rizst és a babcsírát. Pirítsuk még 5 percig. Öntsük hozzá a citromlével és a cukorral elkevert szójamártást, és ízesítsük törött borssal és sóval.

 

Grillben sült ananász

Hozzávalók:

1 doboz darabolt ananász,
1 ek. porcukor,
1 késhegynyi gyömbérpor,
6 grillpálcika.

Húzzuk fel az ananászdarabokat a grillpálcikákra úgy, hogy egyenlő mennyiség jusson minden pálcikára. Tegyünk 3 ek. ananászlevet egy csészébe, és keverjük össze a cukorral. Ecsettel kenjük be az ananászt a cukros lével. Tegyük az ananászos pálcikákat forró grillsütőbe. Addig süssük, amíg barnulni nem kezd. Vegyük ki. szórjuk be a gyömbérporral. Tálaljuk forrón. Grillben sült húsok mellé adjuk.

 

Csípős szójamártás

Hozzávalók:

2 ek. szójamártás,
1 ek. ketchup,
1 ek. csilimártás,
1/2 ek. ecet,
1 csapott tk. porcukor,
1 ek. olaj,
1 ek. édes tokaji szamorodni.

Keverjük össze az összes hozzávalót. Ha disznó- vagy marhapecsenyét készítünk éppen, hozzákeverhetjük a pecsenyeolajat is. Pikáns mártás lesz belőle.

 

Ízesítő

Hozzávalók:

1 kg hámozott, kicsutkázott alma,
30 dkg apróra vágott vöröshagyma,
40 dkg cukor,
1/8 tk. cayenne-i bors,
2 ek. só,
1/2 l borecet,
1 fej fokhagyma,
5 dkg gyömbérpor,
2 dkg mazsola.

Keverjük simára az összes hozzávalót a keverőgépben. Öntsük zománcozott lábosba, és lassú tűzön lefedve pároljuk 2 1/2 órát, vagy addig, amíg a massza meg nem sűrűsödik. Tegyük tiszta üvegekbe. Mindenféle hideg és meleg húshoz adható.

 

DESSZERTEK ÉS EGYÉB

Gyümölcssaláta gujavával

Hozzávalók:

2 tcs. szeletekre vágott gujava (konzerv),
2 hámozott, karikára vágott banán,
2 tcs. darabolt ananász (konzerv),
2 hámozott narancs szeletekre szedve,
1 tcs. ananászlé,
2 ek. citromlé,
4 evőkanál gujavalé,
1 ek. porcukor vagy méz,
késhegynyi őrölt fahéj.

Tegyük üvegtálba az összes gyümölcsöt, keverjük össze a gyümölcsleveket, porcukrot, fahéjat, öntsük a gyümölcsökre. Tegyük a jégre, és hidegen tálaljuk.

 

Mandulás rizs

Hozzávalók:

2 tcs. rizs,
5 tcs. tej,
10 dkg hámozott darált mandula,
2 ek. mazsola,
1 mk. őrölt kardamomimag.

Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, és áztassuk be. Hagyjuk 1 órát állni, majd tegyük a forrásban lévő tejbe. Tegyük bele az őrölt kardamomimagot és a fele mandulát. Lassú tűzön, lefedve főzzük. Mielőtt a rizs egészen megfőne, adjuk hozzá a cukrot és a mazsolát. Főzzük még 3-4 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, és tálalásig rakjuk hűtőszekrénybe. Tálalás előtt öblítsünk ki egy mélyebb edényt, töltsük meg a rizzsel, nyomkodjuk meg a tetejét, és borítsuk lapostányérra. Szórjuk be a maradék mandulával.

 

Sült körte

Hozzávalók:

6 kicsutkázott körte félbevágva,
1 ek. vaj,
1/4 tcs. citromlé,
1/4 tcs. méz,
12 szegfűszeg,
1 késhegynyi őrölt gyömbér.

Tegyük a vajat tűzálló tepsibe, szúrjunk minden fél körtébe egy szegfűszeget. Rakjuk a körtét a tepsibe egymás mellé, keverjük össze a megmaradt hozzávalókat, és öntsük a körtére. Közepesen meleg sütőben süssük 15-20 percig. Tálaljuk hidegen vagy melegen.

 

Cseresznyével töltött őszibarack

Hozzávalók:

12 hámozott, kimagozott őszibarack,
12 szem kimagozott fehér cseresznye,
12 szem mazsola,
3 ek. méz,
1 mk. gyömbérpor.

Tegyük a mazsolát a cseresznyemag helyére, a töltött cseresznyét pedig az őszibarack közepébe, rakjuk össze egésszé a fél őszibarackokat, és tegyük lapos tálra piramisszerűen. Keverjük össze a mézet és a gyömbérport, melegítsük meg, és öntsük le vele a barackot.

 

Őszibarack sherryvel

Hozzávalók:

12 hámozott, kimagozott őszibarack vékony szeletekre vágva,
2 dl sherry vagy tokaji aszú,
1 tcs. forrázott mandula.

Tegyük tűzálló edénybe a barackot és a mandulát, öntsük hozzá a sherryt, keverjük össze, fedjük le. Rakjuk a hűtőszekrénybe, és hagyjuk 1 óráig állni.

 

Fűszerezett gyümölcssaláta

Hozzávalók:

6 hámozott, kicsutkázott körte kockára vágva,
4 ek. mazsola,
3 ek. porcukor,
1 mk. őrölt fahéj,
ugyanennyi szegfűszeg,
2 dl citromízű joghurt,
3 ek. kókuszreszelék.

Hűtsük le az összes hozzávalót, és keverjük össze. Hidegen tálaljuk kis üvegtálban.

 

Kandírozott gyümölcsdesszert

Hozzávalók:

1 tcs. puha, kandírozott dinnyehéj 2 cm-es darabokra vágva,
1 tcs. kandírozott, puha narancshéj apróra vágva,
1 tcs. hámozott őszibarack apróra vágva,
1 tcs. hámozott körte apróra vágva,
1 tcs. mazsola,
1 dl narancslikőr,
1/2 citrom leve,
1 ek. méz.

Keverjük össze a citromlevet a mézzel, tegyük a többi hozzávalót tűzálló edénybe. Fedjük le. Hagyjuk 1 órát állni. Öntsük le a citromos mézzel.

 

Kókuszos habcsók

Hozzávalók:

5 tojásfehérje,
15 ek. porcukor,
1 ek. borecet,
15 dkg kókuszreszelék,
15 dkg darált mandula,
késhegynyi reszelt citromhéj,
csipet őrölt kardamomimag.

Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét, majd kis adagokban adjuk hozzá a cukrot, közben keverjük. Öntsük hozzá az ecetet, verjük tovább, tegyük hozzá kis adagokban a kókuszreszeléket, mandulát, citromhéjat és az őrölt kardamomimagot. Verjük még 10 percig. Vajazzunk ki egy tepsit, és rakjuk a tepsibe a tésztamasszát kis halmokban (kb. egy-egy ek.-nyit). Süssük közepesen meleg sütőben 30 percig. Ha megsült, hagyjuk kihűlni a tepsiben.

 

Banánkenyér

Hozzávalók:

20 dkg szitált sima liszt,
6 dkg cukor,
1 mk. őrölt fahéj,
2 tk. sütőpor,
5 dkg vaj,
1 tojás és 1 tojássárgája,
1 tk. reszelt citromhéj,
1 tcs. villával szétnyomott banán.

Gyúrjuk össze a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a sütőport a vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat, a banánt és a reszelt citromhéjat. Dolgozzuk jól össze a tésztát. Vajazzunk ki egy őzgerincformát, süssük benne a tésztát közepesen meleg sütőben 35 percig. Szúrjunk bele kötőtűt, ha nem ragad, tegyük a sütőrácsra, hagyjuk kihűlni, és szórjuk be porcukorral.

 

Jávai fűszeres tészta

Hozzávalók:

30 dkg liszt,
24 dkg vaj,
24 dkg porcukor,
12 dkg mazsola,
6 dkg pirított földimogyoró durvára darabolva,
6 dkg pirított mandula durvára darabolva,
1 csipet őrölt fahéj,
1 mk. őrölt kardamomimag.

Rakjuk a palacsintasütőbe a lisztet, és állandóan kevergetve pirítsuk aranysárgára. Olvasszuk fel a vajat, és öntsük a lisztre. Csökkentsük a tüzet, pirítsuk 2 percig, közben keverjük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az összes megmaradt hozzávalót, keverjük újra össze, és hagyjuk kihűlni. Készítsünk belőle dió nagyságú gombócokat. Azonnal fogyasztható.

 

Csipegető

Hozzávalók:

2 tcs. görögdinnyemag,
2 tcs. sütőtökmag.

Tegyük tepsibe a magokat, és szárítsuk meg a napon. Tálaljuk mély tálkákban.